ENNAKKO TPS-LUKKO: Pakkovoiton paikka

Risto Dufvan vertaaminen Juhani Tammiseen on epäreilua.

Aurinkokuningas ei ole koskaan ollut voittamassa SM-liigassa yhtään pudotuspelisarjaa. Ei yhtään.

Sen sijaan RD:n voittoprosentit runkosarjassa ja playoffeissa ovat likipitäen yhtä kovat. Ennen tätä kautta ne olivat 57,9 ja 53,4. Tami Tammisen vastaavat ovat 52,1 ja 21,1.

Siinä on tekojen ja puheiden ero. Mutta yhdessä asiassa ”veljet” ovat samanlaisia. Tappio tympii. Häviö hatuttaa.

Ja niin tietysti ammattilaisurheilussa pitääkin. Koska kyse on voittamisesta, myös perjantai-illan TPS-tappion jälkeinen tympääntyneisyys pitää osata asettaa oikeaan valoonsa. Kun kotijoukkue ottaa köniinsä kuuden pisteen pelissä, ottelun jälkeinen hikihaastattelu ei ole niitä momentumeja, jolloin koutsista kuoriutuu stand up –koomikko.

Kun Nelonen Pron toimittaja Iiro Harjula kysyi tappion jälkeistä fiilistä, Lukko-luotsin vastaus ei yllättänyt.

– Aika typerä kysymys. Mitä luulet?

Jatkon osalta oleellinen tiivistyy seuraavaan sananvaihtoon:

– Suhteessa siihen, kuinka vaikeaa meille on kiekon maalin toimittaminen, niin siinähän se ero on. Mutta miksi näin on, se on sitten se toinen tarina, Dufva pyöritteli.

Haluatko avata sitä tarinaa? kysyi Harjula

– En halua.

Kyse ei ole siitä, etteikö ”RD” olisi halutessaan osannut peittää tunnekuohuaan. Varmasti olisi. Mutta nyt ei selvästikään halunnut, niin kuin ei varmastikaan kertonut vahingossa, miten monta pelaajaa tämän kauden Lukosta lähtee.

Se luku on iso, 17.

Monesti on niin, että tarinat avautuvat koko kuvassaan vasta aikojen päästä. Syyt normaalia suuremmille tulistumisille paljastuvat vasta jälkikäteen. Pintapuolisesti tappioiden syyt pystyy kaivamaan peliä katsomalla – kaukalon tapahtumat ovat lahjomaton peili – mutta se kuuluisa iso kuva ei välttämättä aukea ihan sillä, että katsoo vain otteluja.

Ammattilaisurheilussa on – kuten todettua – kyse voittamisesta. Se on pelin henki. Mutta ei se aina reilua ole.
Koska asetelma on tämä, tämän illan Turkuhallin ottelun voittaja ratkaistaan isolta osin jo ennen, kun kiekko kello 16 putoaa jäähän.

OHO! Viisikkopeli vuotaa. Lukon verkkoon on tällä kaudella tehty vain kahdesti viisi maalia. Kumpikin vuotokohta ajoittuu viimeksi kuluneelle viikolle. Eilen TPS iski viidesti tasakentällisin, viikko sitten lauantaina Ässät kiskoi kumin viisi kertaa raumalaisrysään. Neljässä viime kamppailussa Lukon maaliin on mennyt 17 kiekkoa.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Kauden neljästä liigakohtaamisesta voitot ovat nyt TPS:lle 3–1. Jokainen tajuaa, miten merkityksellisiä kasitien derbyt ovat taistelussa pleijaripaikasta. Iltapäivän ottelu on Lukolle klassisen pakkovoiton paikka.

TÄTÄ ENNEN: Lukko on ottanut tammikuun lopun härkäviikon viidestä back to back –pelistä vain yhden voiton ja napsinut neljä pistettä. TPS pelaa vasta toista tuplapelisarjaansa. Ässiltä irtosi neljä pistettä, ja Lukolta on rosvottu jo kolme eli asemat kuntopuntarissa ovat kovaa vauhtia kohenemassa.

SITAATIT: ”Mehän oltiin ihan löysiä. Miehet oli paikalla, mutta sieltä vaan kaverit räppäs maalit”, kuului Dufva analysyysin oman pään vuotamisesta.
”Meillä oli fokus kunnossa ja pystyimme vastaamaan Lukon fyysiseen tempopeliin. Ja tietysti – mikä tärkeintä – teimme myös maaleja”, kuului virkaveli Ari-Pekka Selinin selitys Nelonen Prolla.

SEURAA NÄITÄ:

  1. Riittääkö Lukon kärsivällisyys? Kolmannen erän alun Lukko-myllytys oli sitä luokkaa, että TPS:n Oskari Setäsen maalin varjeltuminen oli ihme. TPS:n Lukko-kasvatti torjui päätöserässä 16 kertaa, Ryan Zapolskille ei merkitty toisessa päädyssä yhtään torjuntaa.
  2. Toistuuko hallinta? Onko ottelussa sama pelisuunnitelma? Hyökkäyspään kamppailuvoima ja vääntövoima toi eilen Lukolle niin totaalisen hallinnan, että kyse oli jo dominoinnista. Jos Lukko pääsee perjantain tapaan korkealta karvaamalla kiinni TPS:n isokokoisiin pakkeihin, pelin virtaus pysyy ennallaan. Se tarkoittaa sitä, että Lukko kontrolloi kiekkoa, TPS yrittää iskeä vastaan.
  3. Kesken ottelun kukitettu Ville Vahalahti sai 600 liigapistettä täyteen. Vaikka lähtö TPS:stä on moneen kertaan palasteltu, Turun pelissä tarjoaa konkarille jälleen erityisen näytön ja ratkaisemisen paikan.
  4. Yllättävää tai ei, ylivoima ei aina ole ratkaisun avain. Perjantain seitsemästä maalista vain Vahalahden 2–1-johto-osuma syntyi yv:llä.Tosin pelissä ei puhallettu kuin 4+6 rangaistusminuuttia.
  5. Kesken kauden Bluesista tullut Jussi Makkonen on syntynyt uudesti kasvattajaseurassaan. Perjantain 1+2 ja +3 olivat kova näyttö siitä, että Makkosen hankkiminen oli TPS:n Antero Niittymäeltä oiva veto.