ENNAKKO LUKKO-TPS: "Kyllähän TPS on tutuksi käynyt"

Toni Koiviston Lukko on kohdannut Turun Palloseuran tällä kaudella jo moneen otteeseen. Kuva: Joonas Salo

Kasitien kameratolppien paikat käyvät tällä viikolla tutuksi TPS:n bussikuskille. Keskiviikkona turkulaiset kävivät Porissa, perjantaina kuski alkaa kääntää kulkupeliä Kortelan kohdalla Äijänsuon suuntaan.
Tuttuja ovat myös joukkueet toisilleen.

– Kyllähän TPS tietysti on tutuksi käynyt, kun pari CHL-peliäkin pelattiin Tepsiä vastaan. Toki joukkue on hieman muuttunut viime kohtaamisesta, Lukon kultakypärä Toni Koivisto sanoo ja viittaa Francis Parén paluuseen.

SM-liigan sarjaohjelma on laadittu ensi kertaa historiassa sellaiseksi, että siinä on kolme back to back –paria. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa sitä, että Lukko pelaa yhdeksän päivän kuluessa kolme tuplapeliä samaa vastustajaa vastaan.

Rytmi on jopa tiiviimpi kuin pudotuspeleissä: pelipäivä, pelipäivä, välipäivä, pelipäivä, pelipäivä.

– Tietysti nämä ovat hyviä pelejä kevättä ja pleijareita ajatellen, vähän niin kuin minipleijarit. Tässä oppii tuntemaan joukkueen vielä paremmin, Vastustajana Tepsi kyllä sopii ihan hyvin meille, Koivisto pohtii.

Tiistai-keskiviikko-akselilla pelatut edelliskeväiden ”välieräuusinnat” Tapparaa vastaan toivat Lukon pistepussiin vain yhden pisteen siitä huolimatta, että kotiottelun avauserä kirvesrintoja vastaan oli likipitäen parasta Lukkoa tällä kaudella. Onnistumisia tuli myös maalien muodossa, kuten takavuosien Lukko- ja maajoukkueluotsi Pentti Matikainen tapasi sanoa.

Koivisto vei Lukon 1–0-johtoon, ja Ville Vahalahti kasvatti etumatkan 2–0:aan jo ennen kuin liukkaimmilla lenkkareilla liikenteessä olleet olivat ehtineet lehtereille. Ajassa 6.59 tulleen puoliturvallisen johdon jälkeen lipsumisvuorossa oli Lukko. Tappara voitti kakkoserän peräti 3–1.

Samankaltaiseen taittumiseen ei nyt ole varaa. Kasitien kaksikko kisaa viimeisestä eli suorasta playoff-paikasta ensisijaisesti keskenään ja lähellä hönkivän KalPan kanssa.

– Kieltämättä jaossa on tärkeitä pisteitä. Tepsi on hyvä joukkue, ja meidän täytyy kyllä pystyä pelaamaan erittäin hyvin, jos ja kun pisteitä halutaan., Koivisto ennakoi.

OHO! Lähtöasetelma on harvoin näin tasainen, kun sarjasta on pelattu jo yli kaksi kolmasosaa. TPS ja Lukko ovat kumpikin koonneet 68 pistettä ja majailevat sijoilla 6 ja 7 pudotuspeliviivan molemmin puolin.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Kauden kolmen liigapelin voitot ovat TPS:lle 2–1. Lukko voitti syksyn ensimmäisen kotipelinsä jatkoajalla 3–2. TPS oli kotonaan vahvempi 3–1, ja tammikuun alussa Raumalla turkulaiset jättivät isännät nollille 2–0.

TÄTÄ ENNEN: TPS on raapinut viidestä viime pelistä viisi pistettä, Lukko seitsemän. Molemmilla on pohjilla yliajalle venynyt ”pinnan pettymys”. Lukko hävisi kotonaan rankkareilla Tapparalle, TPS taittui Porissa jo ennen 65 minuutin täyttymistä, kun Ässien Troy Vance iski jatkoaikamaalin.

SITAATTI: ”Tällaiselle lätkä-äijälle olisi kyllä simppelimpää, jos pelipäivät olisivat aina tiistai, torstai ja lauantai – niin kuin ne olivat silloin, kun minä aloin pelata Liigassa", TPS-puolustaja Kalle Kaijomaa hymähti Turun Sanomissa ja viittasi peräkkäisten pelien vaatimuksiin kropalle.

SEURAA NÄITÄ:

  1. Mitä tekee Lukon tulikuuma ykkönen? Aaron Gagnon (7+4), Ville Vahalahti (3+7) ja Teemu Nurmi (2+7) ovat keränneet tammikuun kahdeksassa liigaottelussa yhteensä 30 (12+18) tehopistettä. Trio on värkännyt kolmeen mieheen yli puolet (52,2 %) koko joukkueen tämän kuun osumista.
  2. TPS:n tammikuun tehokkain on ollut Dave Spina. Kymmenen pelin saldo on 3+7. Kultakypärä Tomi Kallio on kerännyt 4+4, mutta neljässä viime pelissä kapteenin tilille on napsahtanut vain yksi syöttöpiste.
  3. Spinan ja Kallion väliin istutettu paluumuuttaja Francis Paré avasi pistetilinsä toisessa pelissä tekemällä maalin Ässien verkkoon. Sentteri on kuitenkin hävinnyt molemmissa otteluissa oman pelinsä. Plus–miinuslukema on nyt –2.
  4. Ylivoimaiset yv-tehot. Lukko pitää yhä kärkipaikkaa sarjan tehokkaimpana ylivoimajoukkueena. Pakkopeleistä 24,5 prosenttia on päättynyt tuuletuksiin. TPS on saman tilaston kakkonen onnistumisprosentilla 22,3.
  5. Kesken kauden Bluesista tullut Jussi Makkonen on nauttinut kasvattajaseuran paitaan pääsystään. Ex-maalikuningas on tehnyt tammikuussa yli puolet kauden tehopisteistään. Niitä tosin on kasassa toistaiseksi vasta 9 (4+5). Nousuvireestä huolimatta Makkonen on silti yhä plus–miinustilaston jumbo eli 489:s lukemalla –19.