ENNAKKO LUKKO-ÄSSÄT: Kevään ilme otetaan nyt

Vuoden lopulla väännettiin jo näin tosissaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Paikallispeleihin on viime vuosina kuljettu perinteisten menopelien lisäksi kaupunkijunalla ja vesibussilla.

Näillä paukkupakkasilla ei ole tarve kikkailla kulkupeleillä. Autoksi valitaan se vaihtoehdoista varmin – joka ei jätä tielle. Bussissa tärkeintä on, että lämmitys toimii. Sama ajatus on pelaajilla kaukalossa. Pää viileänä, jalat ja sydän lämpimänä.

Fokus on pelissä, terässarjassa.

Viikonlopun back to back -kamppailuissa ei kikkailla. Sekä Lukon että Ässien asetelmat ovat sarjataulukossa selkeät. Sekä Raumalla että Porissa keikutaan viivan väärällä puolella. Ei tarvitse erikseen alleviivata, että jaossa on kuusi arvokasta pistettä.

Täysi potti perjantai–lauantai-akselilla nostaisi takuuvarmasti osakkeita – ja itseluottamusta myös ensi viikon rypistystä ajatellen. Satakuntalaisten sarjaohjelma saa näet jatkoa back to back -peleistä. Lukko kohtaa tiistaina ja keskiviiviikona Tapparan, Ässät pelaa peräkkäisinä päivinä TPS:ää vastaan.

Pelaajien fokus on luonollisesti kerrallaan vain yhdessä ottelussa – ja niissäkin aina kulloisessakin tilanteessa, vaihdossa, erässä. Ajatus ei saa harhailla.

Katsomossa on tilaa spekulaatioille. On siis enemmän kuin perusteltua väittää, että kevään askelmerkit otetaan seuraavan kuuden vuorokauden aikana, neljässä elintärkeässä kamppailussa.

Oho! Pitkästä aikaa kumpikaan satakuntalaisista ei mahdu sarjan parempaan puoliskoon. Lukko on vedenjakaja-paikalla kahdeksantena, Ässät keikkuu kyttääjän paikalla 11:ntena. Viikonlopun derbyissä ei siis voisi olla isompaa panosta.

Aiemmat kohtaamiset: Lukko ja Ässät ovat tähän mennessä pelanneet puolet tämän kauden paikallispeleistä. Kolmen terässarjan taiston jälkeen pisteet ovat Lukolle 7–2. Raumalaiset voittivat syksyn sarja-avauksen kotonaan 1–0 ja hakivat Porista 3–2-vierasvoiton. Ässät oli viime kohtaamisessa parempi kiskottuaan Äijänsuolta 4–3-jatkoaikavoiton.

Tätä ennen: Lukko kärvisteli vuodenvaihteen molemmin puolin viimeistelyvaikeuksissa, mutta nyt kelkka tuntuisi kääntyneen. CHL-matseissa Kärpät oli mittarina kovin mahdollinen, mutta osumia tuli niissäkin. Neljässä liigapeliässä tammikuun saldo 14 tehtyä ja seitsemän pistettä 12 mahdollisesta on siedettävä.
Ässät ei ole pelannut vuoden 2016 aikana kuin vasta neljä ottelua ja tehnyt niissä kuusi maalia. Siihen nähden kahdeksan pistettä 12 mahdollisesta on todella kova juttu.

Sitaatti: "Hyvillä fiiliksillä lähden. Lukko-pelit sytyttää aina. Nyt parina päivänä on hallit täynnä, niin tunnelmaa löytyy", myhäili Ässien Matti Kuparinen, joka pelaa patapaidassa ensimmäisen paikallispelinsä neljään ja puoleen vuoteen.

SEURAA NÄITÄ:

  1. Tulikuuma Gagnon. Lukon kanadalaissentteri on nakuttanut tammikuun neljässä liigapelissä tehot 5+2. Nyt ei pohdita ensi kauden osoitetta.
  2. Aleksi Saarela. Nuorten maailmanmestari on monesta syystä alkuvuoden puhutuin satakuntalainen. Otsikkoja on riittänyt. Nyt nähdään, millaisiin otsikoihin maalivireen löytänyt nuorukainen päätyy kiihkeissä paikallispeleissä.
  3. Syksyn kolmen paikallispelin jälkeen Terässarjan pistekärjessä ovat Lukon Toni Koivisto ja Gagnon tehoilla 2+1. Ässien ainoa kahden maalin mies Niko Ojamäki (2+0) on kolmantena.
  4. Toistaiseksi Satakunnan derbyjen tämän kauden maalintekijätilastoihin on saatu vasta yhdeksän nimeä, Lukosta viisi ja Ässistä neljä. Pisteille on päässyt 22 pelaajaa.
  5. Jäähyjen osalta pelit ovat olleet siistejä. Kolmessa pelissä ei ole nähty kuin yksi ulosajo Tapio Sammalkangas on marraskuun ulosajonsa perusteella jäähykärki 25 minuutilla. Seuraavaksi “pahimpia” ovat olleet Troy Vance kolmella ja Filip Riska kahdella kakkosellaan. Siistiä on ollut siis.