ENNAKKO ÄSSÄT-LUKKO: Ässien on Kotkaniemen johdolla pakko raapia kolme pistettä

Riittääkö valmentajan vaihdos ja rakas paikallisvastustaja Lukko kiihdyttämään Ässät tänään loppukauden kestävään lentoon? Kuva: Juha Sinisalo

Pakkorakoon joutuminen ei ole urheilussa koskaan kaikkein hedelmällisin kasvualusta rentoudelle. Pakko ei silti välttämättä lisää puristusta. Ässillä on uuden päävalmentajansa Mikael Kotkaniemen johdolla pakko raapia kolme pistettä rakkaalta viholliseltaan Lukolta.

Kotkaniemestä tuli Ässien päävalmentaja keskiviikkona, mutta koska tieto valmentajavaihdoksesta tuli vasta illalla, torstai oli ensimmäinen varsinainen päivä vetovastuussa. Perjantain kiihkeä paikallisvääntö tulee eteen todella nopeasti. Pelitapaa muokkaavien harjoitteiden hinkkaamiselle ei ole jäänyt aikaa.

On selvää, että edes mestarivalmentaja Jukka Jalonen ei saisi omaa pelillistä kädenjälkeään näkyviin tässä ajassa. Tuskin saa Kotkaniemikään.

Torstain harjoitukset ja perjantain aamujäät ovat liian lyhyt aika isolle remontille. Niinpä Pekka Rautakallion erottamisen ja Kotkaniemen tilalle nostamisen vaikutukset porilaismiehistöön ovat lähinnä henkisiä ja kokoonpanon viilaamisesta johtuvia. Siksi onkin hykerryttävän mielenkiintoista nähdä, millaisia miehistövaihdoksia Kotkaniemi on tehnyt. Hengellä on ennenkin ollut valtava merkitys, eikä pelipaikkojen vaihtaminen voi viedä Ässien pelaamista ainakaan aneemisempaan suuntaa.

Tätä taustaa vasten peilaten Lukko sopii vastustajaksi erittäin hyvin. Terässarjan paikallisderbyyn oli jo torstai-iltapäivään mennessä myyty lähes 5000 lippua. Täpötäysi tupa, pakkovoiton paikka ja odotettavissa oleva kolmetuntinen kuorosota porilaisfanien ja raumalaiskannattajien välillä ovat korkeaoktaanista polttoainetta porilaiselle hurmokselle.

Jos Ässät ei tänään syty kauden parhaaseensa, loppukaudella ei ole enää paljon merkitystä. Viimeinenkin viiva uhkaa karata liian kauaksi. myös lukkolaisten silmissä. KooKoon kohtaava TPS on kolme pistettä edellä.

OHO! Ässät erotti valmentajansa – näkökulmasta riippuen – vasta tai jo viidennen kerran 2000-luvulla. Aiemmin äkilliset lähtöpassit on aina tarjottu jo syksyllä, Ismo Läntiselle (9/2000), Vladimir Jursinov Jr:lle (10/2001), Juha Pajuojalle (11/2006) ja Jari Härkälälle (11/2007). Tällä vuosikymmenellä kynnys potkujen antamiselle on ollut korkea.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Lukko on voittanut kauden viidestä kohtaamisesta kolme, Ässät kaksi, joista toisen jatkoajalla.. Tasan kolme viikkoa sitten Lukko oli kotonaan kliinisen tyly ja voitti 2–0. Ässät tasasi back to back –pelien tilit päivää myöhemmin kotonaan nousemalla 5–3-voittoon. Maalit ovat Lukolle 12–11, pisteet peräti 10–4.

TÄTÄ ENNEN: Lukko menetti keskiviikkona johtonsa Turussa ja hävisi nousuvireiselle TPS:lle 3–2. Ässät on saanut levätä koko tämän viikon ja sulatella viime lauantain kotitappiota Sportille.

SITAATTI: ”Lukko-peli on aina iso päivä Porissa. En voi kuvitella parempaa haastetta tähän paikkaan. Tilaisuudesta pitää nauttia”, Ässien tuore päävalmentaja Mikael Kotkaniemi myhäili Satakunnan Kansassa.