Ennakko: Alavireiset kohtaavat

Risto Dufvan Lukolla on ollut viime aikoina paljon vaikeampaa kuin silloin, kun on helppoa. Kuva: LS-arkisto

Viiden viime ottelun kuntopuntari kertoo, miksi Äijänsuolla pelataan perjantai-iltana tavallista tärkeämpi ottelu. Lukko on saanut viidestä viime kamppailustaan vaivaiset neljä pistettä, Sport vain kolme – eli koko Liigassa kaikkein vähiten. Kaiken lisäksi vaasalaiset saapuvat Raumalle neljän pelin tappioputkessa.

Vaikka tarkastelujakson tuplaisi kymmeneen peliin, peruutuspeilistä ei näy valoa. Kymmenen viime peliä ovat tuottaneet sekä raumalaisille että vaasalaisille 13 pistettä – sillä tahdilla ne ovat kuntopuntarissa alempaa keskikastia sijoilla 10 ja 11.

Sivun oikeassa laidassa oleva sarjataulukko on totta kai totta, mutta aivan koko totuutta se ei kerro. Lukon ja Sportin pelaaminen on näyttänyt viime viikkoina samalta kuin näkymä keittiön ikkunasta: aika ankealta. Niinpä Lukon päävalmentaja Risto Dufva joutui kääntämään perinteisen ”kun on vaikeaa” vertauksensa jo ennen runkosarjan puoliväliä.

”Silloin kun on vaikeaa, niin on paljon vaikeampaa kuin silloin kun on helppoa”, RD lausui Jyväskylän tappiopelin ja nollan tehdyn maalin jälkeen – ja päätyi sutkauksellaan muun muassa Urheilusanomien sitaattipalstalle.

Pelillisen takalukon avaaminen ei ole helppoa edes kokeneelle valmentajalle ja kokeneelle joukkueelle. Viime perjantain KooKoo-voitto antoi lupauksia paremmasta. Varsinkin se helpotti avainmiesten tuskaa, että 3–0-voiton maaleista kaksi syntyi ylivoimalla. Niiden turvin Lukko nousi jälleen yv-tilaston sijalle kaksi – tosin pelkästä prosenteilla mitaten.

Tänäänkin tilastoista tärkeimmän erottaa tulostaululta. Kolme pistettä menevät jakoon mediakuution merkintöjen perusteella.

OHO! Valtaosan vaasalaisten peleistä aloittanut Mika Järvinen on illan ottelussa luukkuvahtina. Sportin aloittavaksi maalivahdiksi on merkitty Timo Niemi. 23-vuotias vahti on torjunut tällä kaudella vasta neljässä ottelussa, torjuntaprosentilla 85,96. Tilillä ei vielä toistaiseksi ole voittoja.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Lukko ja Sport iskevät yhteen kolmannen kerran tällä kaudella. Kauden ensimmäinen keskinäinen syyskuussa päättyi Lukon voittoon 3-2. Toinen taisto lokakuun puolivälissä ei jättänyt jossiteltavaa kummallekaan. Lukko haki Vaasasta puhtaan 5–0-vierasvoiton. Se on samalla raumalaisten tämän kauden suurin voitto, toistaiseksi.

TÄTÄ ENNEN: Lukko voitti edellisessä liigapelissään viikko sitten KooKoon 3–0. Alkuviikon CHL-kamppailu TPS:n kanssa päättyi pistejakoon lukemin 3–3, kun Lukko menetti päätöserässä kahden maalin johtonsa. Ennen sarjanousija KooKoon kaatamista Lukko ehti hävitä kuusi kamppailua peräjälkeen.
Sport on hävinnyt neljä ottelua putkeen, mikä näyttää tietysti pahalta. On kuitenkin huomionarvoista, että otteluista vain yksi on kääntynyt tappioksi isommalla kuin maalin erolla.

SITAATTI: ”Bingo, naiset ja olut kiinnostivat nuorena enemmän kuin lätkä”, myönsi kaukaloiden väriläiskä Tuomas Vänttinen Ilta-Sanomissa.