Elkins oli eilen sopiva ratkaisija, mutta missä ylivoimapeli?

Corey Elkins johtaa pudotuspelien pistepörssiä. Kuva Europhoto/Jukka Rautio

On aika sopivaa, että Corey Elkins oli eilisen pitkän HIFK-TPS-puolivälieräottelun ratkaisija. Hän teki kaksi maalia, pelasi eniten HIFK:n hyökkääjistä, voitti ottelussa enemmän aloituksia kuin kukaan muu ja johdatti pelin päätyttyä joukkueensa juhlimaan fanien edessä. Ihmetyttää vain, ettei hänen ympärilleen ole koottu ylivoimaviisikkoa.

Elkins on hyvä niin puolustuspäässä ja alivoimapelissä kuin myös hyökkäyksessä. Tehoista kertoo pudotuspelien pisteykkösen paikka kuudella, joskin osa viiden pisteen pelaajista on pelannut yhden sarjan vähemmän kuin hän. HIFK käyttää häntä paljon myös aloitusten erikoismiehenä kiperissä oman pään aloituksissa, ja miksi ei käyttäisi, kun hän on paljon aloittaneista liigan ykkönen.

Hän on todellinen joukkuepelaaja. Amerikkalainen kun on, niin voisi sanoa ”team comes first”. Hän alkaa myös olla IFK-ikoni, kun pelaa jo neljättä täyttä kauttaan seurassa. Menossa on oikeastaan jo viides, kun hän tuli 2012–13 kauden loppuvaiheissa HIFK:hon Pohjois-Amerikan farmisarjoihin kyllästyneenä.

Hänen lisäkseen HIFK:ssa on enää neljä tuolla kaudella pelannutta. Nämä ovat Arttu Luttinen, Lennart Petrell ja Micke Åsten pelaavasta kokoonpanosta, Juuso Salmi reserveistä sekä pitkästä loukkaantumisesta kärsinyt Thomas Nykopp. Tuo oli NHL:n työsulkukausi, joten ”Lennu” oli mukana vain osan kautta.

Elkins on USA:n yliopistokiekkoilun kasvatti Ohio Statesta. Yliopiston jälkeen hän pelasi kolme ottelua NHL:ssä, mutta ei kunnolla mahtunut Los Angelsin kokoonpanoon, ja niin farmiliigat tulivat tutuiksi. Erikoisuus uralla on keväällä 2012 saavutettu Tšekin mestaruus.

Oli HIFK:n onni, ettei hän mahtunut NHL:ään. Liigassa Elkins on loistava kakkossentteri. Ei enempää, mutta ei missään tapauksessa vähempää.

Tällä kaudella hän kärsi pahasta loukkaantumisesta, kun luistin jäi railoon tammikuun puolivälin kotiottelussa KalPaa vastan. Paluun kaukaloon hän teki vasta kaksi kuukautta myöhemmin samoin kotiottelussa Ässiä vastaan. Ennen loukkaantumistaan hän oli HIFK:n pistepörssin kakkonen Juhamatti Aaltosen jälkeen.

Vaikka Elkins on keskus- ja Aaltonen laitahyökkääjä, niin silti vertailu on paikallaan. Eilen Elkins teki kaksi maalia, oli +2 ja pelasi 27.06. Aaltonen sai syöttöpisteen ottelun voittomaaliin, mutta se oli rutiinipeliä. Maali oli Elkinsin ja Teemu Erosen yhteispelin tulos. Muuten ”Juhis” oli jäällä TPS:n molempien maalien aikana, eli oli kokonaisuudessa -1. Hänen peliaikansa oli 24.02.

Yhteensä pudotuspelit ovat Elkinsillä 2+4, +4 ja peliaika 18.24. Aaltosella ne ovat 0+3, -5 ja 19.23. Hän on ollut jäällä TPS:n molempien alivoimamaalien aikana. Aaltonen on nyt pelannut 14 ottelua maaleitta, joka on maalitykille hämmästyttävän paljon. Puolustuspelaaminen on jo aiemmin tuntunut olevan lähinnä muodollista, mutta saman vaikutelman saa nykyään myös hyökkäyspelaamisesta.

HIFK:n ylivoimateho on pyöreä nolla, vaikka sillä on ollut 21 yritystä. Tulos on ollut vain kaksi TPS:n alivoimamaalia. Eilenkin sillä oli erinomaiset mahdollisuudet tehdä ylivoimalla jo 3–0 ensimmäisessä erässä, mutta mitään tulosta ei tullut. Kuitenkin kakkosylivoima kootaan sitkeästi Aaltosen ympärille. Kuka muu pelaaja tahansa olisi pudonnut pelaavasta kokoonpanosta, ja HIFK olisi tehnyt toisen ylivoiman Elkinsin ympärille. Mutta Aaltonen jatkaa korkealla peliajalla ja kakkosylivoimassa. Hämmästyttävää.

Eilen Elkins sanoi pelin jälkeen tämän päivän oleva toipumisaikaa. Hänen mukaansa joukkueen on pelattava tarkasti huomisen ottelussa Turussa. Tarkkuutta HIFK todella tarvitsee, sillä kotietu on painanut ratkaisevasti, ja TPS on ollut selvästi parempi sarjassa. Se on ollut lähellä voittoa Helsingissä, mutta HIFK on ollut kaukana siitä Turussa.

Jossain vaiheessa HIFK:n ylimääräinen sarja Kärppiä vastaan tuntuu, joskin TPS:n selvästi HIFK:ta epätasaisempi peluutus tasaa hiukan puntteja. HIFK:n ylivoimapelin surkeus alkaa jo olla legendaarista, mutta paljon hurraamisen aihetta ei ole TPS:kään puolella. Sillä on ollut 18 yritystä, mutta se on saanut vain yhden maalin. Prosentti on surkea 5.56. Eilenkin sillä oli ylivoima jatkoajan kummassakin erässä. Peli oli näyttävää, mutta tehotonta. Ratkaisu olisi voinut tulla TPS:n ylivoimapelistä, eikä Corey Elkinsin komeasta laukauksesta.

TPS on selkeä suosikki huomenna Turussa, mutta 3–1 olisi ollut ihan toinen juttu kuin 2–2.