KalPan joulutodistus: Eihän tässä näin pitänyt käydä! – Liigasensaatiolla ällistyttävä syyskausi

KalPan keskushyökkääjä Matias Myttynen saa Kiekkoareenan joulutodistuksessa erinomaisen arvosanan – vanhan liiton kielenkäytössä se merkitsee kouluarvosanaa 10. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

KalPan syyskautta voi kuvata monellakin eri sanalla, mutta kenties se kuvaavin on ällistyttävä. Itse kukin povasi tauolle kakkosena lähtenyttä KalPaa viiden viimeisen joukkoon – pelaajamateriaaliin tuijottamalla ihan perustellusti. Puuttuu sitä, puuttuu tätä ja puuttuu tuota, todettiin.

Samalla unohtui, että samainen KalPahan pelasi itse asiassa erinomaista jääkiekkoa jo viime kaudella aina joulukuun alkupuolelle saakka. Sitten joukkueen tärkeimmän hyökkääjän Jaakko Rissasen kausi päättyi loukkaantumiseen ja KalPa aloitti viime vuosina melko perinteiseksi muodostuneen keväthyytymisensä. Se johti lopulta uppoamiseen sääliplayoffeihin ja niistä Pelicansin avittamana aikaiselle kesälomalle.

Rissasen poissaolo oli kapealle rosterille liian kova isku. Ennen muuta se tappoi ylivoimapelin lähes kokonaan. Sama mies on kilpipaidoille edelleen painonsa kultaa, mutta nyt pohja on vakaampi. Ilmiömäisen syksyn pelannut Matias Myttynen on kakkossentteri, jota KalPalla ei vuosi sitten ollut. Balasz Sebok soittaa nyt vuotta vanhempana erinomaisesti kolmosviulua.

Laadukas keskikaista on savolaisten nopean (ja ennen kaikkea nopeutuneen!) kiekkokontrollin henki ja elämä. Pakkikalusto ja laitahyökkääjät ovat hekin olleet erinomaisia, mutta ilman timanttista sentteripeliä KalPan pelitapa ei voi toimia.

Mutta aiemmin KalPa oli tosipaikan tullen sittenkin vähän arka, kun pelattiin peliä, jossa liikutaan jääkiekon harmaalla alueella. Enää se ei ole sitä ollut. Puskutraktoreita tahi muita luunmurskaajia joukkueessa ei vieläkään ole, mutta ukot ovat tätä nykyä karskimpia. Liekö sitten kakkosvalmentaja Sami Kapanen näyttänyt suojateilleen Youtubesta erään Darcy Tucker -pätkän ja esimerkin siitä, kuinka kiekkokaukalossa ei koskaan pelätä, eikä anneta periksi?

No, tuskin on näyttänyt. Vaatimattomuuttaan ei moiseen ryhtyisi ja kaikkihan tuon ovat jo nähneet.

Mutta kuinka pitkään kevääseen tämä kaikki johtaa? Välieräpaikka saati sitten finaalit vaativat sitä, että koneesta pitää repiä vielä enemmän irti. Onko värkeissä enempään enää varaa?

KalPan joulutodistus:

Erinomainen: Herrat Rissanen ja Myttynen tulikin tuossa mainittua. Aivan timanttista ja tehokasta sentteripeliä läpi syksyn, ilman notkahduksia.
Kiitettävä: Niko Mikkola. Mies eikä poika enää. Viime kauden alle 20-vuotiaiden maailmanmestari ei ole enää mikään bambi jäällä, vaan iso ja ulottuva, ilkeäkin puolustaja. Eikä Mikkola ole pelkkä(ä) luuta, vaan myös kiekkovarma tulevaisuuden leijonapakki.
Hyvä: Viimeistään tälle osastolle kuuluvat kaikki muut hahmot KalPan joukkueessa. Mainittakoon erikseen yhtäkkiä 32-vuotiaana kohti uransa yhden kauden piste-ennätystä porskuttava Jyri Junnila sekä nelosketjussa hinkanneet juniorit Topi Piipposen johdolla.
Tyydyttävä: -
Välttävä: -
Heikko: KalPan markkinointi ja/tai Kuopion ja lähiseutujen kiekkoyleisö. Joukkue on pelannut Tapparan jälkeen toiseksi parasta jääkiekkoa koko pirun liigassa, koko pirun syksyn, mutta kansaa ei vain napostele. Miksi ei? Loppuunmyyty Kimmo Timosen paidanjäädytyspeli pois lukien 15 kotiottelun yleisökeskiarvo on vain 3380 katsojaa ja peräti neljä kertaa KalPa on jäänyt alle kolmen tonnin. Sarjataulukossa KalPa on kakkonen, yleisökeskiarvossa vasta yhdestoista.
Hylätty: -