Kärppien joulutodistus - edessä maratonin mittainen matka

Mika Pyörälä on Kärpille tärkeääkin tärkeämpi pelaaja.

Kun odotukset ja totuus joutuvat toisistaan erilleen liian kauas, ei kukaan voi olla tyytyväinen. Eivät seura- ja valmennusjohto, eivät liioin pelaajat tai fanit.

Kaikki sen tunnustavat: Kärpät on liigakauden 2016–2017 avauspuolikkaan suurin alisuorittaja – sanovat jyväskyläläiset mitä tahansa.

Kärppien kannalta on lohdullista, että pokaaleja ja mitaleja ei koskaan jaeta pukin kontissa vaan niiden aika on vasta huhtikuussa.

Siitä huolimatta Kärpillä on vielä maratonin mittainen matka uskottavaksi, voittavaksi ja illastaan toiseen tasaiseen suoritukseen pystyväksi joukkueeksi. Viimeiset viisi ottelua, joista neljä ovat voittoja, toki antavat signaalin, että suunta on oikea, mutta eipähän innostuta liikaa.

Pelin taso on edelleen yhtä ailahtelevaa ja arvaamatonta kuin loka-marraskuun ankeina aikoina, ja ero aikaisempaan pelaamiseen on pieni, mutta kun tulosurheilusta on kyse, se on merkittävä.

Kärpät on saanut kiekon maaliin tekopaikoista, joskus vähän tuurillakin. Toisessa päässä Jussi Rynnäs on ollut viime aikoina käsittämättömän hyvä. Marraskuun seitsemässä ottelussa torjuntaprosentti oli 95,12, joulukuussa kuudessa ottelussa 94,27.

Hypoteettinen kysymys: Kuinka vähän Kärpillä olisi pisteitä ilman Rynnästä?

 

Nyt on nyt, mutta välillä voisi taas veisata vähän vanhaa virttä.

Kärpillä on ollut pahimmillaan kymmenen miestä yhtä aikaa sairastuvan puolella. Heistä suurin osa on ollut hyökkääjiä. Se ei ole voinut olla näkymättä kaukalossa. 37 eri pelaajaa kokoonpanossa on liikaa ja samalla valmentajan painajainen.

Kai Suikkasen kunniaksi on sanottava, ettei hän ole lähtenyt surkuttelemaan poissaolijoiden perään. Päinvastoin. Hän on ollut iloinen, että sieltä sun täältä – enimmäkseen A-juniorien kopista ja Kajaanin Hokista – on löytynyt asiansa osaavia paikkaajia, jotka pistävät kaiken likoon.

Viimeisen täsmälöytö Jesse Koskenkorva otti joulukuun alussa heti paikan pelaavasta kokoonpanosta. Heti kun nuorukainen sai mahdollisuuden. Hän on 1999 syntynyt 17-vuotias suurlahjakkuus, joka terveenä pysyessään on pikkuleijonien johtava pelaaja ensi kevään U18 MM-kisoissa Slovakiassa.

17-vuotias Jesse Koskenkorva otti nopeasti paikkansa Kärppien liigajoukkueen kokoonpanossa.

Erinomainen: Kärppien vähien sarjapisteiden taustalta löytyy vahva luottokolmikko, jolla on Pohjois-Suomen suurin selkäreppu. Maalivahti Jussi Rynnäs torjuu, puolustaja ja kapteeni Lasse Kukkonen painii, johtaa ja taistelee, ja kultakypärä Mika Pyörälä edustaa hieman yli puolta koko joukkueen hyökkäysvoimasta. Mainittakoon, että Kärpät on tehnyt Liigassa vähiten maaleja (57), ja Pyörälän tehopisteet ovat 14+15=29.

 

Kiitettävä: Seurajohdon luottamus ja kärsivällisyys alaisiinsa ovat kunnioitusta herättäviä luonteenpiirteitä. Jossakin toisessa organisaatiossa iso luuta olisi lakaissut Kai Suikkasen muihin maisemiin jo marraskuussa.

Hyvä: Alivoima on tärkeä palanen isoa kokonaisuutta. Kärpät on tilastossa (87,16 %) toisena heti Ässien (87,93%) jälkeen. Kahdeksassa edellisessä pelissä Kärpät ei ole päästänyt alivoimalla yhtään maalia. Viidellä viittä vastaan pelattaessa A-junioreista nostetut nuoret pelaajat ovat hyvin paikanneet ammottavia aukkoja.

Tyydyttävä: Mikko Lehtonen on pelaajatypiltään snaipperi, jolta voi ja pitää odottaa maaleja, tehoja ja ratkaisuvoimaa. Tekihän hän näyttävää jälkeä takavuosina niin SHL:ssä kuin AHL:ssä, mutta syyskauden seitsemän tehtyä maalia ovat hänelle liian vähän. CHL:ssä Sami Aittokallio torjui komeasti, mutta Liigassa otteluita on kertynyt yhdeksän, joista joukkueelle ei ole irronnut yhtään kolmen pisteen voittoa.

Välttävä: Majatalossa olisi vielä tilaa. Kärppien yleisökeskiarvo on 4960, joka on vähemmän kuin kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla. Mutta yleisö ei ole tyhmä. Se kyllä palaa Raksilaan heti, kun se näkee uskottavaa jääkiekkoa pelaavan kotijoukkueen. Tulobudjetti on laskettu 5800 katsojan mukaan. Kuka onkaan koko Liigan tehotilaston pakkaskuningas? Ilkka Mikkola, alkaako kaukalossa tulla jo liian kiire? Miinus 15 on kahdeksan Suomen mestaruuden miehelle karmea lukema.

Heikko: Jan Hruska on tshekki”vahvistus”, joka on pelannut joukkueessa 16 ottelua. 0+3=3 isossa roolissa kertovat kaiken olennaisen. Sama mies on kuitenkin pystynyt takavuosina Extra-liigassa koviin suorituksiin.

Hylätty: Näkemiin Nicolai Bryhnisveen, Jiri Tlusty, Niklas Hagman ja Tommi Väliaho. Tulitte, olitte ja lähditte. Ei tule ikävä.

Jiri Tlusty ei enää nojaile kaukalon reunaan Oulussa. On mahdollista, että miehen ura kiekkoilijana on paketoitu. Syy on sitkeä rannevamma.