Näkökulma: CHL:ssä pari hyvää suomalaisseuraa, yleisilme vaatimaton

Sami Aittokallio oli Kärppien ykkösmaalivahti seuran päästyä CHL:ssä loppuotteluihin asti. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Tämän kauden CHL on ensi tiistain loppuottelua vaille valmis. Ensi kaudeksi joukkuemäärä putoaa ja se vaikuttaa myös suomalaisseurojen määrään. Tähän asti liiga on ollut suomalaisittain pari poikkeusta lukuun ottamatta aika vaisu.

CHL:ssä on menossa kolmas kausi. Ensimmäisellä mukana oli 44 ja kahdella seuraavalla 48 seuraa. Suomalaisia näistä on ollut kahdeksan, joista etenkin ns. perustajaseurat ovat olleet mukana automaattisesti. Yhteensä suomalaisseuroja on mukana ollut yhdeksän.

Ensi kaudella näitä on vain 32 ja kaikki otetaan mukaan vain edellisen kauden menestyksen perusteella. Maksimimäärä yhdestä maasta on viisi. Ruotsi on ollut ykkösmaa ja sieltä on varmasti viisi. Myös Suomesta on viisi, ellei Sparta Praha voita tiistain loppuottelussa Frölundan varsinaisella peliajalla. Tällöin Sveitsi menee Suomen ohi ja saa mukaan viisi seuraa. Suomesta on silloin vain neljä. Kun finaali pelataan Göteborgissa, niin Frölunda on selkeä suosikki.

Loppuottelupaikka on Frölundalle jo kolmas ja se onkin ollut liigan paras joukkue. Ensimmäisellä kaudella se hävisi surkean kolmannen erän takia Luleå HF:lle ja voitti viime kaudella Kärpät. Ruotsi on ollut myös paras maa. Finaalipaikoista sen seurat ovat ottaneet neljä kuudesta ja välieräpaikoista kuusi kahdestatoista.

IIHF:n rankingissa Suomi on kolmas Kanadan ja Venäjän jälkeen, mutta seuratasolla menestyksen yleisilme on ollut kohtalaisen vaisu. Kärpät ja Lukko ovat pelanneet hyvin, mutta toisaalta etenkin Tappara ja KalPa ovat olleet vaisuja.

Kiekkoareena arvioi kaikkien suomalaisten menestyksen. Käytimme arvostelua kiitettävä, hyvä, tyydyttävä, välttävä ja heikko. Tosin aika helpolla arvosanat tulivat, kun tyydyttävän sai pääsemällä puolivälieriin eli kahdeksan parhaan joukkoon.

Ensimmäisellä kaudella CHL:n pudotuspeleihin pääsi 16 ja kahdella seuraavalla 32 joukkuetta.

Kiitettävä

Kärpät on ollut selvästi paras suomalaisseura. Ensimmäisellä kaudella se oli välierissä häviten ne vasta jatkoajalla Frölundalle. Toisella se oli loppuottelussa saaden sen Raksilaan. Frölunda oli maalilla parempi voittaen 2–1. Tällä kaudella pudotuspelit päättyivät heti kärkeen, kun Sparta Praha oli maalilla parempi. Sparta selvisi peräti loppuotteluun, jossa se kohtaa Frölundan.

Hyvä

Lukko on toinen suomalaisseura, joka on päässyt välieriin. Toisella kaudella se kohtasi niissä Kärpät, joka vei pelit niukasti vain maalin erolla. Ensimmäiselläkin se oli kahdeksan parhaan joukossa häviten puolivälierät lopulliselle mestarille Luleå HF:lle. Tämä kausi päättyi nopeasti, kun HV71 oli vastassa ensimmäisellä kierroksella.

Tyydyttävät

Blues on ollut mukana vain yhden kerran. Toisella kaudella se pääsi puolivälieriin asti voittaen ensin Kärpät kotona, mutta hävisi siten pahasti Oulussa.

SaiPa on ollut CHL:ssä vain kahdesti. Ensimmäisenä vuonna tie vei puolivälieriin asti, mutta silloin Kärpät oli parempi. Tällä kaudella kaatui ensin Tappara, mutta sitten Växjö voitti toisella kierroksella vain maalilla.

HIFK aloitti CHL:n hyvin, kun pääsi ensimmäisellä kaudella puolivälieriin hävitäkseen vain maalilla Frölundalle. Toisella pelit päättyivät heti Davosia vastaan, mutta tällä kaudella se pääsi sentään kuudentoista parhaan joukkoon vain hävitäkseen maalilla Linköpingille. Miinusmerkki arvosanan perään.

TPS on hävinnyt ratkaisevat kohtaamiset aina muille suomalaisjoukkueille. Paras hetki tuli toisella kaudella, kun Lukko voitti sen puolivälierässä. Ensimmäisellä Lukko voitti heti ”kättelyssä” ja tällä kaudella kävi samoin HIFK:ta vastaan. Samoin turkulaisille täytyy laittaa miinus arvosanan perään.

Välttävät

JYP on pelannut vain neljä pudotuspelisarjaa. Ensin se hävisi heti Skellefteålle ja sitten TPS:lle, mutta tällä kaudella tuli maukas revanssi ruotsalaisista. Toisella kierroksella Sveitsin suurseura Bern oli niukasti maalilla parempi.

Tapparan vaiheet ovat olleet samalaiset kuin JYPillä. Ensin Frölunda rökitti oikein kunnolla, sitten kaatui Vitkovice ensimmäisellä kerroksella, mutta Luulaja oli toisella parempi, ja tällä kaudella tuli heti avauksessa kunnon tappio SaiPaa vastaan. Tämä on melkein huonoin suoritus, sillä kyse on sentään Suomen huippuseurasta.

Heikko

KalPa on ainoa suomalainen seura, joka on jäänyt lohkovaiheeseen ja tämän se on tehnyt jopa kaksi kertaa. Tällä kaudella tuli sentään ensin maalin voitto Djurgårdenista ja sitten maalin tappio Fribourg-Gotteronille. Yleiskuvaa se ei kuitenkaan muuta: KalPa on ollut huonoin suomalaisjoukkue.