CHL:n finaali ratkaisee suomalaisseurojen määrän

Mikä Pyörälä oli viime kaudella Kärppien pistekakkonen CHL:ssä joukkueen päästyä finaaleihin asti. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

CHL:n tuleva finaali on ratkaiseva ensi kauden suomalaisosallistumisen suhteen. Jos Sparta Praha voittaa normaalilla peliajalla, niin Suomesta on mukana vain neljä joukkuetta. Muuten niitä on viisi.

Käytössä on pistelasku, jossa huomioidaan kolme edellistä kautta niin, että tämä kausi lasketaan täytenä ja sitten prosentit ovat 66 ja 33. Kaikki ottelut otetaan huomioon, ja niiden mukaan Sveitsi on tämän kauden ykkönen ja Ruotsi kakkonen. Suomi on tässä vaiheessa kolmantena ja Tšekki neljäntenä. Mutta jos Sparta ottaa ”kolmen pisteen” voiton, niin silloin Tšekki ohittaa Suomen kolmanneksi.

Kokonaispisteissä tällä olisi se vaikutus, että Sveitsi menisi pisteissä toiseksi ohi Suomen. Ruotsi on tukevasti ykkösenä ja Tšekki pysyisi neljäntenä. Tällä kokonaispistetilanteella taas on suuri merkitys Suomen ja Sveitsin joukkuemäärän suhteen. Juuri nyt suomalaisseurojen määrä on viisi, mutta Spartan normaalin peliajan voitolla se olisi vain neljä. Kaksi parasta maata saa viisi ja seuraavat neljä joukkuetta mukaan.

Tämä johtuu siitä, että ensi kaudeksi CHL:n joukkuemäärä putoaa. Ensimmäisellä kaudella 2014–15 joukkueita oli 44, joista kuusi oli Suomesta. Kahdella seuraavalla näitä oli 48, joista kahdeksan oli Suomesta. Mutta ensi kaudella joukkueita on vain 32, eikä kukaan pääse suoraan mukaan, vaan nyt ratkaisee menestys.

Kun ensimmäisellä kaudella mukana olivat ”perustajaseurat”, joiden määrä laajennuksen myötä lisääntyi Suomen kohdalla vielä kahdella, niin jatkossa vain menestys ratkaisee. Koska tämän kauden CHL-voittaja ei ole Suomesta, niin mukaan pääsevät järjestyksessä mestari, runkosarjan voittaja, runkosarjan kakkonen ja pudotuspelien kakkonen. Koska osa on luultavasti samoja, niin loput paikat päätetään pudotuspelien menestyksen perusteella runkosarjan sijoitus huomioiden.

Tällä kaudella mukana olivat HIFK, JYP, KalPa, Kärpät, Lukko, SaiPa, Tappara ja TPS. Osa joutuukin etsimään elokuuhun muita pelejä kuin CHL:n. Totta kai suomalaisseurat voivat tulla myös näiden ulkopuolelta.

Finaali ratkaisee, onko ensi kaudella mukana neljä vai viisi joukkuetta Suomesta. Se pelataan Göteborgissa seitsemäs päivä helmikuuta. Frölunda on selkeä suosikki pelissä, mutta ainahan voi sattua mitä tahansa. Ei Sparta Praha suinkaan ole vailla mahdollisuuksia.