CHL jatko varma aina vuoteen 2023

Ensi kaudella CHL:n ranking ratkaisee, kuinka monta joukkuetta kustakin maasta on. Kuva: Pekka Lehmuskallio

CHL on tullut kilpailullisesti yhä tutummaksi myös suomalaiskatsojille, mutta sen organisaatio on jäänyt aika vieraaksi. Liigan toimitusjohtaja Martin Baumann oli mukana maanantain arvonnassa toisena arpojana yhdessä HIFK:n päävalmentajan Antti Törmäsen kanssa.

Hän kertoi niin liigasta kuin sen tulevaisuudesta.

– Meillä on kuusi täysipäiväistä henkilöä toimistossa, joka nyt on Zürichissä samassa rakennuksessa kuin kansainvälinen liitto IIFH. Se on ollut hieno asia, kun olemme olleet kosketuksissa jääkiekkoilun hengen kanssa koko ajan. Jatkossa muutamme ehkä erilliseen paikkaan, mutta sitä ei ole vielä päätetty.

CHL:llä on niin markkinointi, yhteystoiminta kuin tietysti urheilupuoli. Tätä urheilupuolta edustavat ruotsalainen Bo Lennartsson ja saksalainen Alexander Jaeger.

Baumann on sveitsiläinen, joka on tullut tehtävään pankkialalta.

– Jääkiekkotaustaa minulla ei ole, mutta pankkipuolen tunteminen on ollut hyvä tausta tähän työhön. Mutta tämä on paljon hauskempaa kuin pankkiala. Olen koko ajan liikkeessä, sillä on hyvä tavata seuroja, sponsoreita, faneja ja mediaa, hän kertoi.

Liigassa on tehty iso päätös, kun ensi kaudella joukkueita on mukana vain 32, kun nyt niitä oli peräti 48. Vielä tärkeämpää on vain urheilumenestyksen huomioiminen seurojen mukaan pääsyssä.

– Meitä kohtaa ollaan oltu paljon positiivisempia kuin aikaisemmin. Urheilullisten ratkaisujen painottaminen on hyvin tärkeää faneille, ja myös media on suhtautunut meihin huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin.

Helppo päätös ei kuitenkaan ollut.

– Se ei ollut helppoa seuroille, mutta nämä oivalsivat kuitenkin sen olevan meidän ainoa mahdollisuutemme. Teimme yhdessä päätökset niin seurojen määrän vähentämisestä kuin urheilullisuuden painottamisessa. Meidän on toimittava samalla tavalla kuin jalkapallossa.

Hän otti esimerkiksi Sveitsin.

– Alussa meitä vähäteltiin paljon, mutta nyt kaikki suhtautuvat hyvin vakavasti. Sen näkee hyvin seurojen menestyksessä. Mutta fanipohja on ollut tällä kaudella aivan uskomaton sellaisissa maissa kuin Puola, Ranska ja Valko-Venäjä. Minä rakastan tuhkimotarinoita. Lajimme tarvitsee sellaisia. Sveitsissä puhutaan vieläkin siitä, miten Zürich voitti muutama vuosi sitten Magnitogorskin, hän jatkoi.

Ensi kaudella CHL:n ranking ratkaisee, kuinka monta joukkuetta kustakin maasta on. Nyt Suomesta ja Ruotsista on kahdeksan joukkuetta, mutta jatkossa maksimi on viisi.

– Ranking ratkeaa aivan sarjamme lopussa. Ruotsi on ykkönen tällä hetkellä. Lauantaina Sveitsi oli kakkonen, mutta viikonloppuna Suomi meni taas sen ohi. Näin jokainen ottelu on tärkeä. Se motivoi seuroja.

Eikä CHL ole mikään yhden kauden kokeilu.

– Meillä on ollut vaikea tähän asti, mutta meillä on nyt kuuden vuoden sopimus Infrontin kanssa. Tuote on kunnossa ja taloudellinen sopimuksemme jatkuu aina vuoteen 2023 asti. Me emme ole vain mikään lyhyt kokeilu, Baumann jatkoi.