Bäckström: Hieno pelata ja palata

HIFK:n Niklas Bäckström on peräti 400 NHL-ottelun konkari. Kuva: JP Mikola

Pitsiturnauksen kovin paluumuuttaja nähtiin HIFK:n tolppien välissä, kun yli 400 pelatun NHL-ottelun konkari Niklas Bäckström, 38, palasi kymmenen Pohjois-Amerikan kauden jälkeen suomalaisille seurajäille.

– Pelaaminen on aina mukavaa, ja HIFK-paidassa se on aina myös iso kunnia, Bäckström sanaili tyylilleen ominaiseen tapaan kohteliaasti.

Oliko missään vaiheessa mielessä, että et pelaisi vielä Pitsiturnauksessa?

– Ei oikeastaan. Kyllä tässä on aina halu pelata ja kamppailla voitosta.

Vaikka yksikään kiekko ei uponnut konkarivahdin taakse, pitsiurakka ei ollut mitenkään erityisen kevyt. Yltäpäältä hiessä, sillä olosuhteet olivat kaukalossa enemmän kuin lämpimät.

– Jää tietysti oli olosuhteista johtuen pehmeä. Ei siinä mitään poikittaisliikkeita torjunnoissa tehty, mutta ei siitä kannata valittaa. Kyllä siellä normaalisti voi toimia, kun vaan yrittää.

Bäckström on toki treenannut aiempina vuosina myös HIFK:n mukana, mutta perinteikkään kasvattajaseuransa paitaa Bäckström on kantanut edellisen kerran kaudella 1999–2000. SaiPassa, Tukholman AIK:ssa ja Kärpissä, jonka pikkupetopaidassa Bäckström torjui neljä kautta ennen lähtöään NHL:ään ja Minnesotaan.

Viime kausi Wildissa meni pelkästään treenivahvuudessa, ja siirto runkosarjan lopussa Calgaryyn toi tilastoihin myös neljä torjuttua ottelua.

– Tämä on NHL:ssä isoa bisnestä ja kaikenlaista voi sattua. Viimeiset kuusi viikkoa Calgaryssa oli hieno jakso. Kun pääsi kokemaan sen, miten paljon se organisaatio kunnioitti ja miten hyvin kohteli, siitä tuli hyvä olo.

NHL-kauden jälkeen Bäckström suostui Kari Jalosen kosiskeluihin ja lähti MM-turnaukseen Pietariin ja Moskovaan. Kisoissa peliminuutteja ei kuitenkaan tullut, samoihin aikoihin alkoivat pohdinnat tulevaisuudesta. Peliuran jatkuminen ei ollut itsestään selvää.

– Fyysisesti olin kyllä valmis jatkamaan, mutta henkinen puoli mietitytti. Halusin olla täysin varma, että olen valmis tähän kaikkeen, mitä tämä vaatii. Aika nopeasti kyllä huomasin, että paloa ja halua on vielä. Ei sitä tarvinnut viikkotolkulla sulatella.

"Fyysisesti olin kyllä valmis jatkamaan, mutta henkinen puoli mietitytti."

– Jätkät pääsivät viime kaudella aika lähelle tavoitetta. Tietysti se näkyy nyt haluna parantaa. Nyt on vasta neljäs tai viides päivä menossa joukkueen kanssa. Monta asiaa pitää parantaa sekä yksilö- että joukkuetasolla, jotta saammet maksimit irti.