Ässien joulutodistus: Koko liigan parasta ja huonointa erikoistilannepelaamista

Kuka olisi ennen kauden alkua uskonut, että Simon Suoranta kantaa Ässissä joulutauolla kultakypärää? Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ässien kauden avauspuolikkaan kuvailu on hankalaa. Esityksiä on leimannut epätasaisuus, minkä seurauksena peliviikot eivät ole olleet toistensa kaltaisia. Mukaan on mahtunut muun muassa seitsemän pelin voittoputki maksimipisteillä, mutta ennen ja jälkeen kyseisen voittoputken nähtiin kolmen ja neljän matsin tappioputket. Osittain kyse on sattumasta, mutta Ässien kauden parhaan ja heikoimman esityksen välinen ero on ollut liian iso.

Mikäli ennen kauden alkua olisi kerrottu, että suhteellisen kapealla materiaalilla pelaava joukkue kärsii toistuvasti avainpelaajien loukkaantumisista, olisi sijoituksen arveltu olevan kymmenennen sijan heikommalla puolella. Loukkaantumisia onkin nähty tasaisesti, mutta takaiskut eivät ole hidastaneen Ässiä läheskään niin paljon kuin moni ajatteli.

"Onko ongelmaan edes löydettävissä ratkaisua, vai onko kyse pelaajien yleisen taitotason riittämättömyydestä"

Syy on kiteytettynä siinä, että patapaitojen pelaamisen ytimenä toimii laadukas koko joukkueen puolustuspelaaminen. Valmentaja Jyrki Aho painottaa aina kovan työnteon merkitystä. Harjoituksissakin palaute on harvinaisen suorasanaista silloin, kun pelaajat yrittävät ylittää aidan matalimmasta kohdasta. Kova vaatimustaso ei taatusti ole aina pelaajille hauskaa, mutta tuloksia sen avulla on tullut.

Hyökkäyspäässä Ässien tekeminen on nousujohteista, mutta maalinteon tehokkuus ei ole ollut kuin yksittäisissä peleissä riittävällä tasolla. Pelaajat tarvitsevat usein huomattavan määrän laadukkaita paikkoja, ennen kuin kiekko on vastustajan verkossa. Onko ongelmaan edes löydettävissä ratkaisua, vai onko kyse pelaajien yleisen taitotason riittämättömyydestä? Suoranaisia maalipyssyjä ei kokoonpanossa montaakaan ole.

Kaiken kaikkiaan Ässien kausi on silti ollut positiivissävytteinen. Parannettavaa luonnollisesti löytyy, mutta materiaaliin suhteutettuna joukkueen avauspuolikasta voi pitää onnistuneena. Mikäli kaivattu tasaisuus löytyy, tulee Ässät olemaan äärimmäisen inhottava pudotuspelivastustaja mille tahansa joukkueelle.

Ässien joulutodistus:

Erinomainen: Patapaitojen alivoimapelaaminen on ollut tilastollisesti koko liigan parasta. Prosentti 87,93, on kovaa valuuttaa ja selittää omalta osaltaan sarjasijoitusta. Maalejakin Ässät on tehnyt vajaalla pelatessaan enemmän kuin yksikään muu ryhmä koko sarjassa. Kaikki pelaajat ovat olleet valmiita laittamaan kroppaansa likoon silloin, kun vastustaja pyörittää pakkopeliään.

Kiitettävä: Simon Suoranta on noussut pelaajana aivan uudelle tasolle Ässissä. Kukaan ei osannut ennakoida, että hän olisi joulutauolle lähdettäessä joukkueen kultakypärä. Maalivahti Andreas Bernard on myös pelannut kiitettävällä tasolla. Mukaan on mahtunut pari heikompaa erää, mutta loikka takaisin normaalille tasolle on tapahtunut nopeasti. Huonommat putket eivät ole kestäneet yhtä peliä pidempään.

Hyvä: Suurin osa Ässien pelaajista voidaan luokitella tähän kategoriaan. Esiin on nostettava erikseen puolustaja Jere Seppälä, joka on ylittänyt komeasti odotukset. Myös Jussi Makkonen on ollut vähintään hyvä vahvistus Ässille. Ainoastaan ikävä loukkaantuminen on tuonut varjonsa keskushyökkääjän kauteen. Uuden toimitusjohtaja Eeva Perttulan palkkaaminen toi seuran ympärille mukavaa pöhinää, ja julkisuus on ollut pääasiassa erittäin positiivista.

Tyydyttävä: Aina silloin, kun joukkue hankkii uusia pelaajia, toivotaan heidän olevan kiistattomia vahvistuksia. Juho Tommila, Aleksi Mäkelä ja Antti Jaatinen eivät ole suoranaisesti pettäneet, mutta se johtuu lähinnä maltillisista ennakko-odotuksista. He ovat olleet toistaiseksi erittäin tasapaksuja pelaajia. Tehotilasto kertoo omaa kieltään pelaajien suorituksista: Jaatinen -11, Tommila -7, ja Mäkelä -4. Mikäli pisteitä ei synny, pitäisi edes oman maalin pysyä paremmin puhtaana.

Välttävä: Charles Bertrand on tehnyt kelvolliset tehot 7+5, mutta häneltä odotettiin paljon enemmän. Välillä näyttää siltä, että ranskalainen pelaa aivan omaa peliään, eikä pysty toteuttamaan samoja perusasioita kuin muu joukkue. Pelaajabudjetista ison siivun ottavalta pelurilta pitää vaatia jatkossa enemmän.

Arttu Ruotsalaiselta odotettiin lopullista läpimurtoa liigatasolla tällä kaudella. Vain yksi tehty maali 22 pelissä ei ole lähellekään toivottu lukema. Juha Kiilholma on myös ajautunut sivuraiteille. Hän ei ole tällä hetkellä Ahon suurimpia luottopelaajia, eivätkä suoritukset ole sellaisia, että peliaikaa kuuluisi nähtyä enempää tullakaan.

Heikko: Ässien ylivoima oli pahimmillaan suoranainen vitsi. Aivan viime kierroksien aikana on nähty viitteitä paremmasta. Siitä huolimatta tilastot ovat koko liigan huonoimmat. Prosentti 10,68 ei päätä huimaa, vaikka sekin on liki neljä prosenttia parempi kuin samainen lukema oli vain pari viikkoa sitten.

Hylätty: -