Ässien italialaisyllätys Marco Insam on osoittautumassa kelpo pelimieheksi

Marco Insam haluaa olla Ässissä ratkaisupelaaja kauden aikana. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ässien kauden alku on ollut hyvä. Moni pelaaja on ensimmäisissä peleissä pystynyt esittämään lupaavia otteita.

Eniten palstatilaa ovat saaneet 17-vuotias Jesperi Kotkaniemi ja erinomaiseksi hankinnaksi osoittautunut Antoine Laganière. Siinä sivussa on tapahtunut positiivisia juttuja muuallakin.

Italialainen Marco Insam on esimerkiksi kaikessa hiljaisuudessa iskenyt kaksi osumaa. Maali per peli -tahti on jäänyt kirjaimellisesti muutaman sentin päähän, kun Insamin HPK:ta vastaan iskemä osuma hylättiin pitkän videotarkastuksen jälkeen korkealla mailalla tehtynä.

- Alku on ollut joukkueelta tuloksellisesti loistava. Itsekin olen pystynyt auttamaan voitoissa tekemällä pari maalia, mikä on tietysti hienoa. Harjoituskauden aikana olin sivussa loukkaantumisen takia monesta pelistä, mitkä olisin mielelläni pelannut. Sopeutuminen on tapahtunut onneksi nopeasti ilman niitäkin. Mitään valittamista minulla ei ole, iloinen Insam nauraa.

Hän on ensimmäinen italialainen pelaaja, joka on pystynyt tekemään maalin Liigassa. Kahden passin italialaisia on maalinteossa onnistunut ennenkin, mutta Insamin kohdalla italialaisuus on selviö.

- En itse asiassa tiennyt tuota faktaa, kun avausmaalini tein. Joukkuekaverit kertoivat sen minulle matsin jälkeen. Se on ehdottomasti iso kunnia-asia.

Miten italialainen sitten Suomeen ja Ässiin päätyi? Oliko syynä patapaitojen italialainen maalivahti Andreas Bernard?

- Andy ei suoranaisesti asiaan liittynyt, vaan pääarkkitehtinä hääri eri henkilö. Maalivahtivalmentajamme Jaakko Rosendahl oli Italian maajoukkueen mukana ja hän ehdotti siellä, että Pori voisi olla kokeilemisen arvoinen paikka minulle. Muutaman puhelun jälkeen pääsin koeajalle kokeilemaan tasoani joukkueen kanssa, Insam paljastaa.

- Tulin mukaan pitkää kautta seuranneiden MM-kisojen jälkeen ja olin silloin aika väsynyt. Voin myös kertoa, että harjoituksissa mentiin tuolloin aikaa raskasta vaihetta, eikä lepoa ollut luvassa Porissakaan. Jätin kuitenkin kaikkeni treeneihin. Kyllä valmennus varmasti näki, etten ollut ihan parhaimmillani, mutta yritin korvata sen kovalla asenteella.

Lopulta asenne tuotti vuoden sopimuksen, missä on marraskuun loppuun asti ulottuva koeaika.

Jäällä Insam ei ole missään nimessä raketti luistimiensa kanssa, vaan hänen liikkeensä on verkkaista. Laukaus on sitten se asia, mikä erottaa hänet monesta muusta pelaajasta positiivisella tavalla. Kiekko lähtee Insamin lavasta lujaa ja tarkasti. Pelaajaprofiililtaan hän enemmän maalintekijä kuin syöttelijä ja vahvuusalueena on maalin edusta. Taklauksiakin hän antaa usein, kunhan vain tilanteisiin ehtii.

- Laukaus on ehdottomasti suurin vahvuuteni. Minun pitäisi vain käyttää sitä entistä enemmän ja rohkeammin. Olen tottumassa koko ajan paremmin Liigan pelitapaan ja se helpottaa tekemistäni jatkossa. Uskon pystyväni parantamaan pelaamistani kauden edetessä.

Lauantaina Ässät matkustaa Raumalle runkosarjan ensimmäiseen paikallispeliin Lukkoa vastaan. Insam uskoo tällä hetkellä vakaasti omiinsa.

- Olemme mielestäni todistaneet, että pystymme pelaamaan hyvällä tasolla. Joukkueessa on maalintekovoimaa oikeastaan kaikissa ketjuissa ja se auttaa meitä tiukoissa peleissä. Odotan innolla paikallisvastustajan kohtaamista tosipelissä. Kaikkemme teemme sen eteen, että hienot kannattajamme saavat lisää syitä juhlia. Itse aion ainakin pelistä nauttia täysillä, Insam toteaa.