Ässäpakin koti tuhoutui tulipalossa

Juho Tommila menee Poriin seuraavaksi maanantaina, kun Ässien treenit jatkuvat. Kuva: Juhani Liuhala

Juho Tommilan rauhallinen viikonloppu Raumalla sai ikävänä käänteen kesken lauantai-iltapäivän, kun Porista tuli pysäyttävä viesti.

Vapaudenkadun ja Itsenäisyydenkadun kulmassa sijaitseva puutalo oli liekeissä. Tommilan ystävät tarkistivat, että sattuiko tämä olemaan juuri se talo, jossa puolustaja asuu.

Olihan se.

Seuraavaksi Tommila sai puhelimeensa videonpätkän, jossa näkyi selvästi, miten hänen kotinsa paloi kirjaimellisesti poroksi.

– Aika outo fiilis on. Ei tällaisia ihan joka päivä tapahdu, Tommila ihmettelee.

Pelastuslaitos sai hälytyksen lauantaina kello 14.47, ja tuli vaurioitti rakennusta pahasti. Palo levisi asuntopalosta yläpohjaan, ja sammutustyöt jatkuivat pitkälle yöhön.

Vielä sunnuntaina aamupäivällä pelastuslaitos oli paikalla tarkkailemassa, että palo ei roihahda uudelleen.

– Toistaiseksi en ole kuin nähnyt kuvia. Ei ole kyllä hajuakaan, missä kunnossa siellä paikat ovat, Tommila toteaa.

– Enkä yhtään myöskään tiedä, milloin sinne voi mennä. Katsotaan, miten asiat tästä menevät.

Poriin Tommila palaa maanantaina, jolloin Ässien harjoitukset jatkuvat. Seuran kanssa hän ei ole kokemastaan onnettomuudesta vielä puhunut.

– En ole varma, muistavatko ne edes, että asuin siinä. Olen kuitenkin ollut koko ajan kirjoilla Raumalla, Tommila huomauttaa.

Asunnon menettäminen tulipalossa on ikävä asia, mutta ei Tommilan kohdalla sentään aivan täydellinen katastrofi. Hän muutti asuntoon syksyllä, kun pelit alkoivat, mutta nuoren miehen koko omaisuus ei ollut vuokrakämpässä.

– Siellä on ollut sellaista tavaraa, jolla olen itse pärjännyt. Pleikkaria, telkkaria, sänkyä, ruokailuvälineitä ja sen sellaista, hän kertoo.

Palaneessa talossa on kaikkiaan viisi huoneistoa. Yksi henkilö loukkaantui tulipalossa vakavasti, ja moni menetti käytännössä kaiken.

– Siinä talossa oli sellaisia perheitä, joiden koti oli ollut siinä pitempään. Heille tästä on varmasti aika paljon enemmän murhetta kuin minulle, Tommila toteaa.

– Kyllä tätä asiaa pitää nyt funteerata. Uusia kokemuksia meikäläisen elämässä.

Uusia kokemuksia Tommila toki lähti hakemaankin, kun hän vaihtoi Lukon Ässiin. Ei kuitenkaan tällaisia.

– Aika surullisia tapauksia nämä aina ovat.