Arttu Ruotsalaisessa on tähtiainesta

Arttu Ruotsalainen haluaa iskeä tasaisesti pisteitä liigapeleissä. Kuva: Juhani Liuhala

Porin Ässät on markkinoinut joukkuettaan viime vuosina mainoslauseella ”joka kausi syntyy uusia tarinoita”. Tänä vuonna patapaitojen mielenkiintoisin tarina saattaa hyvinkin olla Arttu Ruotsalaisen nousu parrasvaloihin. Hänellä on potentiaalia olla yksi kauden suurimmista yllättäjistä.

Viime kaudella Ruotsalainen väläytteli jo osaamistaan varsinkin silloin, kun peliaikaa tuli enemmän. 51 kamppailussa syntyi tehot 5+5, ja nuorten SM-liigassa hän iski melkein kaksi pistettä peliä kohden. Harjoitusotteluiden perusteella voisi päätellä, että eteenpäin on jälleen menty.

"Sellaisen määrän seurauksena kehittyy ihan automaattisesti"

- Pelasin viime kaudella kaikkineen varmasti noin sata ottelua, kun mukaan lasketaan kaikki maajoukkueen, Ässien edustuksen, ja A-nuorten pelit. Sellaisen määrän seurauksena kehittyy ihan automaattisesti, Ruotsalainen näkee.

Oulun Kärppien kasvatti lähti viime kaudeksi pois tutuista kotimaisemistaan, ja valitsi suunnakseen Porin. Päätös oli tarkkaan harkittu.

- Mietimme aika pitkään, mikä olisi minulle oikea liike urani kannalta. Oulussa olin pelannut jo useampana kautena A-nuorten mukana, mutta halusin ottaa askeleen eteenpäin. Porista osoitettiin kiinnostusta minuun ja päätin siirtyä Ässiin. Se oli kaikin puolin onnistunut valinta. Olen tykännyt kaupungista, minkä lisäksi olen saanut vastuuta ja kehittynyt tasaisesti, Ruotsalainen toteaa.

Harjoituspeleissä hän on pelannut Ässien kakkosketjussa Charles Bertrandin ja Jussi Makkosen kanssa. Ruotsalainen on päässyt pyörittämään myös ylivoimapeliä, mikä on taitavalle pelaajalle se kaikkein mieluisin paikka. Hyökkääjä uskoo, että hänellä on runsaasti tarjottavaa Ässille runkosarjankin aikana.

- Tavoitteeni on, että olen Ässien tulosyksikössä, kun kausi alkaa. Sen lisäksi haluan olla mukana nuorten MM-kisoissa, ja tietysti mahdollisimman isossa roolissa. En ole asettanut mitään pistetavoitteita, mutta jokaisessa pelissä haluan onnistua.

- Ylivoimalla koen olevani ehkä kaikkein eniten elementissäni. Kuka nyt ei nauttisi siitä, että pääsee pyörittämään pakkopeliä? Iso rooli tuo tietysti mukanaan paljon vastuuta, ja tulosta on siksi tultava. Haluan pelata joka ilta niin, että muu joukkue ja valmennus oppivat luottamaan minuun, Ruotsalainen pohtii.

Harjoituspeleissä Ruotsalainen on onnistunut mukavasti pistetehtailussa. Esimerkiksi Lukkoa vastaan hän nakutti komeat tehot 2+2. Valmentaja Jyrki Aho kehaisi myös Ruotsalaisen kiekollista osaamista.

"Kuka nyt ei nauttisi siitä, että pääsee pyörittämään pakkopeliä"

- Kaikki tekemäni maalit otan ilolla vastaan, mutta koen olevani enemmän syöttelijä kuin maalintekijä. Uskon tuovani oivaltavuutta sekä luovuutta niihin ketjuihin, missä pelaan. Ei se toki minua haittaa yhtään, jos maaleja on kauden päätteeksi enemmän kuin syöttöpisteitä.

Vasta 18-vuotias Ruotsalainen ei ole vielä täydellisen valmis paketti liigakaukaloihin. Monien muiden nuorten pelaajien tavoin hänelläkin on parannettavaa varsinkin oman pään pelaamisessa.

- Puolustuksellisesti kaipaan edelleen viisautta tekemiseeni. Minun pitää olla fiksumpi omassa päädyssä ja ymmärtää aiempaa paremmin, milloin kannattaa tehdä mitäkin asioita. Tasaisuutta haluan saada otteisiini lisää, Ruotsalainen analysoi.

Realisoituuko pelaajan kovat odotukset käytännön tasolla, on vielä kysymysmerkkien takana. Varmaa on ainoastaan se, että Arttu Ruotsalaisessa on aitoa tähtiainesta.