Aprillipäivän henki seuraa Esa Pirnestä päivästä toiseen

Esa Pirnes kuuluu niihin suomalaisiin huippupelaajiin, jotka ovat syntyneet aprillipäivänä 1. huhtikuuta. Kuvassa Pirnes härnää Tapparan maalivahtia Juha Metsolaa.

”Ken on syntynyt huhtikuussa, ylös nouskohon”, lauletaan lastenlaulussa, jossa jokainen kuukausi käydään läpi.

Mutta ken on syntynyt aprillipäivänä, onkin jo tarkkaa tilastotiedettä vaativa tutkielma.

Silloin ylös nousee ainakin Esa Pirnes, joka täyttää lauantaina 40 vuotta.

– Aprillipäivä kuvastaa minua hyvin. Olen tällainen positiivinen, valoisa ja hyväntuulinen kaveri, jolle aina sattuu jotain, josta joku voi saada hyvät naurut, Pirnes hyräilee.

Kerropa esimerkki.

– Kuulin, että Kärpissäkin on nyt sakkokassa melkein puolittunut, kun en enää pelaa siellä.

"Kyllähän ne peruspuujalkavitsejä ovat. Joskus on pakattu jonkun kamat ja todettu, että sopimus on purettu ja sen sellaista."

Koska aprillipäivä on Pirneksen syntymäpäivä, hänelle virallisen kujeilupäivän muistaminen on helppo juttu. Joukkueen pukukoppi on vääräleukojen paratiisi, jossa vanhemmat pelaajat mielellään tekevät nuoremmilleen jäynää. Muutenkin kuin aprillipäivänä.

– Kyllähän ne peruspuujalkavitsejä ovat. Joskus on pakattu jonkun kamat ja todettu, että sopimus on purettu ja sen sellaista.

Pirneksen ikimuistoisin aprillipäivä on vuodelta 2003, jolloin hän tapparalaisena teki viidennen välieräottelun ratkaisevan maalin HPK:ta vastaan suoraan aloituksesta tyhjiin.

– Olin ollut 11 peliä ilman maalia. Siitä maalista hanat aukesivat, ja finaalisarjassa Kärppiä vastaan peli kulki hienosti, pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi noussut Pirnes muistaa.

– Silloin ei kolottanut paikkoja.

Pirnes lopetti pitkän kiekkouransa viime keväänä Kärpissä. Hyppäys työelämään on sujunut jouhevasti, sillä hän aloitti viime marraskuussa BaronaGroupissa rekrytointikosulttina.

– Tykkään työstäni. Hienoa oppia joka päivä jotain uutta.

Samaan työyhteisöön entisistä huippupelaajista kuuluvat ainakin Tuukka Mäkelä, Eetu Holma ja Joonas Hallikainen.

Suomen A-maajoukkueen ja Florida Panthersin hyökkääjä Jussi Jokinen näki elämänsä ensivalon Kalajoella 1.4. 1983.

 

Ketkä huippupelaajista sitten ovat syntyneet aprillipäivänä? Vastaus on maantieteellisesti mielenkiintoinen.

Pirneksen lisäksi heitä löytyy Oulusta kärppälegenda Reijo Ruotsalainen (1960) ja NHL-veteraani Jussi Jokinen (1983). Ja kuin pisteeksi i:n päälle nykyinen kärppälaituri Mikko Lehtonen (1987) on aprillipäivän poikia.

Nämä ovat myös ainoat NHL-historian suomalaiskiekkoilijat, jotka ovat syntyneet aprillipäivänä.

Muita 1.4. syntyneitä suomalaisia huippukiekkoilijoita ovat muun muassa JYPin Topi Nättinen (1994) sekä jo uransa päättänyt maalivahti Juusi Riksman (1977), joka on syntynyt Pirneksen kanssa samana päivänä.

NHL:ssä on vuosien varrella kiekkoilut 24 aprillipäivän tuotosta, joista siis neljä on suomalaisia. Kaikkien aikojen legendaarisin on 1635 NHL-ottelun ja kolmen Stanley cupin puolustaja Scott Stevens (1964)

Juuri tällä hetkellä NHL:ssä on kaksi aprillipelaaja, joista toinen on Floridan Jussi Jokinen.

Kuka onkaan toinen?

Hänkin on – yllätys, yllätys – Floridan Panthersin pelaaja. Nimi on Reilly Smith (1991).