Antti Raanta on pikkupoikamaisen innostuksen valtaama - "Pitää vaan taistella tuo joukkue lentoon"

Antti Raanta on uuden mahdollisuuden edessä. Hänestä tulee Arizona Coyotesin ykkösvahti. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ilta-Sanomien toimittaja Sami Hoffren julkaisi perjantai-iltana Twitterissä Antti Raannan tuoreen kommentin siirrosta Arizona Coyotesiin.

Sen mukaan maalivahdilla ja hänen vaimollaan oli vain yksi huolenaihe. Heidän pitäisi ajella koiransa turkit, koska se eivät tarvitsisi täyttä karvapeitettä Arizonan lämmössä.

Kommentilla on on 504 tykkäystä ja 142 uudelleentwiittausta.

Se on myös poikinut kasan erilaisia koiranhoito-ohjeita. Raumalaismaalivahtia on opastettu kädestä pitäen, mitä shetlanninlammaskoira Maisalle voi tehdä ja mitä ei.

- Kyllä me ehkä katselemme ihan suositukset, mitä koiralle kannattaa tehdä, ettei se ihan tukahdu kuumuuteen, Raanta painottaa.

Vitsiksi tarkoitetun kommentin synnyttämät reaktiot ovat jälleen hyvä osoitus siitä, miten tarkkaan yhdysvaltalaisten ammattilaisjoukkueiden kannattajat seuraavat pelaajia sosiaalisessa mediassa.

Reaktio oli toki pieni verrattuna kaikkeen siihen, mitä Chicago Bullsin varaamaksi päätyneestä koripalloilija Lauri Markkasesta on juhannuksen jälkeen kirjoitettu.

Kannattajat suolasivat ensin seurajohdon, koska se päästi tähtipelaaja Jimmy Butlerin Minnesotaan saadakseen Markkasen oikeudet itselleen.

Markkaselle puolestaan alettiin syytää tikareita, kun Chicago laittoi hänen pelipaitansa myyntiin NBA:n viralliseen verkkokauppaan.

Sen selässä oli numero 1, joka on Chicagossa lähes pyhä. Se on seuran monivuotisen tähtipelaajan Derrick Rosen numero.

- Tässä täytyykin olla varovainen, minkä pelinumeron valitsee, Raanta heittää.

Todellisuudessa hän tietää hyvin, minkä numeron paitaansa haluaa. Hänen oma numeronsa on 32.

- Totta kai haluan sen, jos siihen vaan mahis on. Vielä se näyttäisi olevan vapaana. Pitääkin heittää sinne äkkiä varoitus, että eivät anna sitä kenellekään muulle.

Raanta on uuden alun portilla. Hänestä tuli juhannusaattona Arizona Coyotesin maalivahti.

Uuteen osoitteeseen hän päätyi kolmen pelaajan ja yhden varausvuoron kaupassa. New York Rangers lähetti Arizonaan Raannan lisäksi keskushyökkääjä Derek Stepanin ja sai vastineeksi ykköskierroksen varausoikeuden ja puolustaja Anthony DeAngelon.

- Fiilis on nyt sellainen, että kyllähän tuota vähän odottikin. Olen kuitenkin pyörinyt siirtohuhuissa koko kevään, Raanta luonnehtii.

- Kun ilmoitus tuli, niin kyllähän siinä pulssi nousi aluksi.

Arizona Coyotes on Raannan uran kolmas NHL-seura. Ensimmäiset kaksi kautta hän edusti Chicago Blackhawksia, kaksi seuraavaa New York Rangersia.

- Kun puhuin GM:n kanssa, niin tuntui kyllä hyvältä. He olivat halunneet minut, enkä ollut vain joku sivuosa kaupassa, Raanta huomauttaa.

- Mä olin prioriteetti siinä kaupassa. Ymmärsin, että Stepan ei olisi liikkunut yksinään.

Coyotesin manageri John Chayka ei ole peitellyt ajatuksiaan. Raanta tuli seuraan ykkösmaalivahdiksi, täyttämään Calgaryyn kaupatun Mike Smithin ruutua.

- Näin on puhuttu, mutta ei sitä varmaan ole kirkossa kuulutettu. Kyllä kiekkoja pitää edelleen ottaa kiinni, sillä maalivahteja on tuolla pilvin pimein, Raanta muistuttaa.

- Kieltämättä viimeiset pari vuotta on ollut tavoitteena, että jossain kohtaa tässä asemassa olisi. Uudet tuulet puhaltavat nyt.

Rangers ei suojannut Raantaa laajennusdraftissa, ja raumalainen osasi odottaa seurasiirtoa. NHL:n laajennusseura Vegas Golden Knights jätti kuitenkin Raannan rauhaan.

- Oli se pienimuotoinen yllätys, vaikka se Vegasiin meneminen ei varmaan realistista ollutkaan.

Raanta pikemminkin odotti, että uusi seura ottaisi hänet listoilleen ja kauppaisi eteenpäin.

- Kun mitään ei tapahtunut, ensimmäiseksi tuli ehkä mieleen, että ei tässä mennäkään minnekään. Että tulee ihan normaali kesä.

Mikäli mitään ei olisi tapahtunut, hän olisi matkustanut syksyllä New Yorkiin kuten kahtena aiempanakin vuonna. Hänellä oli edelleen vuosi jäljellä sopimusta Rangersin kanssa.

Kesänsä Antti Raanta viettää kotimaisemissaan Raumalla. Kuva: Juha Sinisalo

Perjantaina puhelin kuitenkin soi. Hän arvasi heti, ettei agentti soittelisi vain toivottaakseen hyvää juhannusta.

- Hän kertoi, että Phoenix oli ostanut. Siitä tuli heti pikkupoikamainen innostus. Ehkä tämä on parempi näin päin, Raanta miettii.

Huomasitko muuten, että käytit uudesta seurastasi vanhaa nimeä?

- Se on ehkä paljon helpompi sanoa kuin Arizona. Ehkä siellä pitää olla tarkkana, ettei kukaan pahoita mieltään. Tai sitten puhua vain Coyotesista, Raanta hymähtää.

Raannan uusi seura perustettiin vuonna 1972 Winnipeg Jetsinä. Vuonna 1996 se muutti Yhdysvaltoihin ja muuttui Phoenix Coyotesiksi.

Nimi vaihtui vuonna 2014 Arizona Coyotesiksi.

Seuran kotihalli sijaitsee Glendalessa, joka on Phoenixin esikaupunkialueella.

- Se on aika laaja alue. Pitää vähän katsoa, ettei kämppää ihan keskeltä aavikkoa ottaisi. Voisi olla käärmeitä ja muita ystäviä seurana, Raanta miettii.

Asunnon hän joutuu vieraasta kaupungista etsimään. Asiaa helpottaa kuitenkin se, että Arizonan ruotsalaispuolustajat Niklas Hjalmarsson ja Oliver Ekman-Larsson ovat raumalaisen kanssa saman agenttitoimiston asiakkaita.

Kiinteistönvälittäjän yhteystiedotkin ovat jo päätyneet Raannalle asti, vaikka hän sai uuden työnantajan vasta perjantaina.

- Asumiskustannukset ovat tuolla pienemmät, joten nyt saa isomman kämpän. Se on perheen kannalta hyvä juttu, Raanta miettii.

- Hienoa aluetta tuon kuitenkin pitäisi olla. Uskoisin, että se on hieno paikka asua ja kasvattaa perhettä.

Kaukalossa elämä on varmasti vaikeampaa kuin mihin Raanta on tottunut. Hänen edelliset NHL-seuransa ovat olleet kärkinippuja, kun taas Arizona Coyotes on nähty pudotuspeleissä viimeksi keväällä 2012.

- On tämä varmasti erilaisempaa. Itselläni on kuitenkin hyviä kokemuksia vastaavista tilanteista. Kun menin Poriin Lukosta, ei moni meihinkään uskonut, Raanta huomauttaa.

Jakso Ässissä päättyi Suomen mestaruuteen ja ponnautti Raannan NHL:ään.

- Tuskin meitä lasketaan miksikään Stanley Cupin haastajiksi, Raanta arvelee.

- Olen kuitenkin jo 28 ja ymmärrän, että välillä tulee vaikeampiakin jaksoja. Pitää vaan taistella tuo joukkue lentoon.