Aktiivisuusrannekekin oli pakko hankkia - Dufva näkee, että liigakiekko on murrosvaiheessa

Liigavalmentajat kokoontuivat perinteiseen ryhmäkuvaansa tiistaina Helsingissä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

- Kun aktiivinen peli on nyt muotia, niin me hommasimme nuo aktiivisuusrannekkeet.

Risto Dufvan kommentti saa liigakauden avaustilaisuuden kuulijat naurahtamaan. Hän käyttää huumoria käsittelemään kiekkosyksyn puheenaihetta, nopeutuvaa ja aktiivisempaa peliä.

Aamulla Dufvan kommentit ovat naurattaneet netissä. Dufva latasi Jatkoajan haastattelussa, ettei hän edes ymmärrä termiä passiivinen jääkiekko.

Jukuriluotsin mielestä passiivinen jääkiekko on sellaista, että mailat jätetään kotiin eikä mennä peliin ollenkaan.

Käsillä olevasta kaudesta on kuitenkin povattu pelillisen vallankumouksen näyttämöä. Asiantuntijat uskovat, että Suomessa pelataan kaudella 2017-18 nopeampaa jääkiekkoa kuin koskaan.

Risto Dufva, onko kyse pelkästä puheesta vai onko näkemys totta?

- Se on totta. Jos ajatellaan neljää viimeisintä mestaruutta, niin ne on voitettu aktiivisella kiekolla, hallitsemalla tapahtumia, Dufva kuvailee.

- Se on asia, josta nyt puhutaan. Aika moni joukkue lähtee nyt pelaamaan aktiivisemmin. Se muutos tapahtuu nyt.

On luonnollista, että jääkiekko pelinä elää ja kehittyy. Virtaukset kulkevat usein maasta toiseen, ja eräänä eurooppalaisena kiekkolaboratoriona on toiminut ruotsalainen Skellefteå.

Dufva vinkkaa katsomaan mallia EHC Red Bull Münchenistä, joka on valloittanut kaksi peräkkäistä Saksan mestaruutta.

Saksalaisjoukkue ei ryhmity keskialueelle odottamaan, kun sen vastustaja lähtee avaamaan peliä. Sen laitahyökkääjät iskevät kiinni puolustajiin, ja puolustajat ajavat laitahyökkääjät kiinni.

- Ei kukaan ole noin ennen pelannut, Dufva painottaa.

Aktiivisuusrannekettaan hän ei silti suostu näyttämään. Mies kuitenkin vakuuttaa, että se on puvuntakin alla ranteessa.

Lukon kapteeni, monessa maassa pelannut puolustaja Janne Niskala allekirjoittaa puheet. Aktiivisuuskeskustelu ei ole pelkkää sanahelinää.

- Sitähän kaikki nyt hokevat. Jos vakavasti puhutaan, niin siihen suuntaan peli on menossa. Kaikki yrittävät pelata nopeasti ja aktiivisesti, Niskala luonnehtii.

Suomalaisessa jääkiekossa mestaruuksia on voitettu muillakin keinoin kuin raikkaalla hyökkäyspelillä. Esimerkiksi Tappara muurasi aiemmin pelinsä kivijalan tiukan puolustamisen ja keskialueen tukkimisen varaan.

- Sitä itsekin toivon, ettei enää seisottaisi keskialueella vaan annettaisiin painetta, Niskala toteaa.

- Ehkä tämä kaikki on kuitenkin vielä enemmän puhetta siitä, mihin pyritään ja mihin muissa sarjoissa on menty. Ei sillä tavalla voi sanoa, että yhtäkkiä olisi keksitty jotain ihan uutta.

Liigassa on yksi valmentaja, joka tietoisesti välttää aktiivisuudesta puhumisen. TPS:n valmentaja Kalle Kaskinen haluaa, että hänen joukkueensa on aloitteellinen.

Pelin nopeuttaminen oli valmentajien viestin ytimessä jo viime vuonna vastaavassa tilaisuudessa. Silloin Ässien Jyrki Aho ryhtyi vastarannankiiskiksi ja ilmoitti porilaisten pelaavan tietoisesti hitaasti ja käyttävän mahdollisimman limaista träppiä.

Tänäkin vuonna poikkeava mielipide tulee länsirannikolta. Sen esittää Lukon valmentaja Pekka Virta.

- Karvaperseet saavat leikkiä pikkupoikien leikkejä. Jos touhu menee liian taktiseksi, me hukkaamme pelin luonteen – sen, miksi me olemme joskus ruvenneet tätä kiekkoa pelaamaan, hän arvioi.

Mies viittaa näkemyksiinsä, joita hän esitti Länsi-Suomen kiekkoliitteessä viikonvaihteessa. Virta puhui aitoudesta ja ryhmäytymisestä – jääkiekon ytimeen pääsemisestä.

- Mä uskon, että Suomi-kiekko paranee sillä. Ei vain peliä nopeuttamalla.

Myös toinen asia on helppo uskoa. Se, ettei Risto Dufva pääse aktiivisuusranneke-kommenttiaan hetkeen piiloon.

Ensimmäisen kerran se tulee silmille, kun tilaisuus päättyy. RD:n Lukko-aikojen kapteeni, nykyään Kärppien myyntineuvottelijana työskentelevä Ilkka Mikkola tulee käsi ojossa tervehtimään tuttua valmentajaa.

- Tsemppiä aktiivisuusrannekkeelle, hän huikkaa.

Dufva vastaa tiukalla kädenpuristuksella, leveällä hymyllä ja pitkällä hiljaisuudella.

Viralliset velvollisuudet on hoidettu. Seuraavaksi pelataan pisteistä.