Ilmiö: Ajan hidastuminen maalinteossa ja vaaratilanteessa yhdistää Sami Kapasta, Theoren Fleuryä ja Janne Ahosta

Sami Kapanenkin on kokenut ajan hidastumisen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jos olet kokenut ajan hidastumisen, saatat olla maalintekijäainesta, muusikko, mäkihyppääjä, filmitähti tai kokenut kuolemanvaaran. Jos taas olet menettänyt maalinteon yhteydessä kuulosi, olet leopardien sukua.

Janne Ahonen kaatui 240-metrisen maailmanennätyshyppynsä lentomäessä vuonna 2005 Planicassa. Törmäys oli niin kova, että kypärä halkesi. Vaikka vauhti oli hirmuinen ja kaikki tapahtui sekunnin murto-osissa, ehti Ahonen ennen kaatumistaan kuitenkin ajatella.

- Nyt käy tosi huonosti, en selviä tästä. Vielä vähän pidemmälle, niin tonne mulle katkeaa jalat, kuvailee Ahonen Mertaranta ja tähdet -ohjelmassa.

Janne Ahosen inspiroimana Sami Kapanen jatkaa omista kokemuksistaan.

- Kun jääkiekossa on flow-tila, tuntuu, että kaikki hidastuu. Sellainen olo, että näkee protestoida ja reagoida, tehdä kaiken. Sitten on taas niitä, että peli ei ole kulkenut, ollut vaikeata, kaikki tulee kasvoille. Menee ylinopeutta, mitään ei näe, mitään ei ehdi tekeen.

Theoren Fleuryllä on vastaavia tuntemuksia maalinteosta.

- Mitä enemmän painetta, sitä paremmin pelasin. Pelasin uskomattoman hyvin sillä leirillä, kiisin jään poikki tuulispäänä. Ja kun joku syötti, peli ikään kuin hidastui ja kaikki laukaisemani kiekot menivät verkkoon. Minun silmissäni se näytti kiekkoverkon sijaan jalkapalloverkolta. Olin yksinkertaisesti hyvin keskittynyt, joinakin hetkinä kaikki vain onnistui, toteaa Theoren Fleury elämäkerrassaan (2012).

Myös muusikoilla on havaittu kokemuksia ajan hidastumisesta. Joissakin flow-kokemuksissa muusikko asuu hetkessä, jossa ulkopuolinen aika pysähtyy tai hidastuu.

Kari Kuuva on musiikkialan ammattilainen, mutta hänen ajan hidastumisensa johtui ihan muista syistä. Joulukuussa 1991 Kari Kuuva menetti Opel Kadettinsa hallinnan. Auto syöksyi mustalta jäältä ojanpenkkaan, josta se kimposi kahteen yli 20 metrin ilmalentoon.

- Huomasin, että auto lentää ilmeisen korkealla hirveän lujaa ja minä olen siellä ylösalaisin. Sitten auto pomppasi jostain ja lensi taas. Siinä tuli aika rauhallinen olo. Muistan ajatelleeni, että kohta valot sammuu ja kuolen – tästä ei voi selvitä. Aika hidastui selvästi, Kuuva muistelee Studio55:n haastattelussa.

Onnettomuustilanteista kuulee usein vastaavanlaisia kuvauksia, joissa elämä vilahtaa ohitse filminauhana. Muutama sekunti voi tuntua ikuisuudelta. Mielessä ehtii käydä kymmenittäin ajatuksia ja kuvia.

Tapahtuu sitä elokuvissakin. Matrix-elokuvan päähenkilö Neo näkee häntä kohti ammutut luodit ja väistelee niitä kuin lumipalloja.

Maalinteko on saalistusta

Edellä mainittuja kokemuksia yhdistää nopeus ja keskittyminen. Kysymys on tilanteista, joissa ajatus ei voi pysyä mukana.

Vastaavantyyppisiä aistihavaintoja on todettu myös eläinmaailman puolelta. Saalistava leopardi ei kuule. Sen korvan hennot karvat painuvat tasaisiksi sulkemaan ulkopuoliset äänet. Näin leopardi pystyy keskittymään täysin kohteeseensa. Saalistus on meditatiivista. Mieli ja keho sulkevat ylimääräisen pois.

Leopardi onnistuu keskimäärin joka seitsemännessä saalistusyrityksessään. Se on Liigan tilastojen mukaan täsmälleen sama onnistumistiheys kuin Lappeenrannan Leopardien tämän kauden ylivoimaprosentti (14 %). Lappeenranta, tuo puuttuva linkki ihmisen ja leopardin välillä?

Leopardin saalistuksessa on samaa kuin maalinteossa. On keskityttävä ja toimittava selkärangasta. Pää ei ehdi ajatella. Jos ajattelet, tilanne on jo ohi.

Ei olla kuitenkaan varmoja, mistä kokemus ajan hidastumisesta johtuu. On esitetty arvioita, että kyseessä on illuusio, joka liittyy muistojen jälkikäteiseen rakentamiseen. Ihmisellä on tarve selittää, että hän on tietoisena toimijana tehnyt kaiken. Lisäksi muistot erityisistä tai ainutkertaisista tilanteista ovat tiheämpiä ja rikkaampia. Mitä enemmän muistijälkiä syntyy, sitä pidemmältä aika tuntuu. Se on yksi syy, miksi vanhempana aika tuntuu kuluvan nopeammin: uusia ensikokemuksia ei synny samalla tavalla kuin nuorempana.

Oli ajan hidastuminen jälkikäteistä tai ei, maalinteossa ja vaaratilanteessa on kysymys äärimmäisistä olosuhteista, jotka tuottavat tai vaativat äärimmäisiä aistimuksia. Ja vaikka tuntemus ajan hidastumisesta olisikin vain jälkikäteinen mielikuva, se auttaa pilkkomaan tilanteen atomeiksi ja opettaa jotain maalinteosta.