Aho, Laine ja Puljujärvi nähdään elokuussa Oulussa, ensi vuonna Raumalla

Sebastian Aho on nähty Äijänsuolla viimeksi helmikuussa 2016. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Liiga Alumni ja Oulun Kärpät järjestävät elokuussa hyväntekeväisyystapahtuman, jota tähdittävät lukuisat entiset ja nykyiset NHL-pelaajat.

Raksilan jäällä nähdään tuolloin esimerkiksi Patrik Laine, Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi, Jari Kurri ja Veli-Pekka Ketola.

– Silloin saattaa olla mahdollista nähdä Patrik Laine ja Teemu Selänne samassa joukkueessa, Alumnin Tukisäätiön puheenjohtaja Juha Rantasila vihjaa.

Tapahtumasta on tarkoitus tehdä vuosittainen. Ajankohta osuu jatkossakin elokuun kahdelle ensimmäiselle viikolle, ennen kuin NHL-pelaajat ovat lähteneet takaisin Pohjois-Amerikkaan.

Tänä vuonna pelataan Oulussa, mutta Rantasilan mukaan vuoden päästä on Rauman vuoro. Tapahtuman ajankohdaksi on kaavailtu Pitsiturnauksen jälkeistä lauantaita.

Rantasila teki merkittävän pelaajauran, sillä hänen mukaansa on nimetty jopa palkinto, joka liigakauden päätteeksi annetaan runkosarjassa eniten maaleja tehneelle puolustajalle.

Porilaispelaaja saavutti Karhujen ja HIFK:n paidassa yhteensä kahdeksan SM-mitalia, joista puolet oli kultaisia. Hän pelasi 116 A-maaottelua, edusti Suomea viidesti MM-kisoissa ja kahdesti olympialaisissa.

Rantasilan ansiot kaukalossa tiedetään ja muistetaan, mutta hänen kädenjälkensä jääkiekkoilun taustoissa ei ole yhtä laajalle levinnyttä kansantietoa.

Hän on yksi Pelaajayhdistyksen eli Suomen Jääkiekkoilijat ry:n perustajajäsenistä vuonna 1973. Kymmenen vuotta sitten hän oli perustamassa entisten pelaajien yhdistystä Liiga-Alumni ry:tä.

Viime vuonna Rantasila perusti Alumnin Tukisäätiön, jonka alle syntyy nopealla vauhdilla uusia jääkiekkoa tukevia rahastoja.

Veli-Pekka Ketola ja Juha Rantasila ovat avainhahmoja suomalaisen jääkiekon alumnitoiminnassa. Kuva: Juha Sinisalo

Alumnitoiminnassa Rantasila listaa kolme pääaihetta. Ne ovat vähävaraisten tukeminen, pulaan joutuneiden entisten pelaajien auttaminen sekä liikunta- ja kehitysvammaisten tuominen mukaan jääkiekkoon.

Rantasila tunnistaa tuen tarpeen. Erityisesti monilapsisten perheiden rahat aina riitä kattamaan kustannuksia.

Apua tarvitaan pelaajauran alkumetreillä, mutta sitä saatetaan kaivata myös pelaajauran päättymisen jälkeen.

Ensi syksynä osaksi SM-liigan yhteisöä perustetaan erillinen hoitoonohjausjärjestelmä, jolla pyritään auttamaan päihdeongelmista kärsiviä entisiä pelaajia.

– Näitä ”huonoja kavereitakin” on tarkoitus auttaa. Autettavia riittää, mutta rahat ovat rajalliset, Rantasila muotoilee.

Liiga-Alumni ry:n puheenjohtaja Veli-Pekka Ketola sanoo asian astetta räväkämmin:

– Kaikilla ei ole sitä ymmärrystä kuin minulla. Jos yhden järven juot, niin älä aloita sitä toista, Ketola heittää.

– Lähtökohtaisesti alumnitoiminnan tarkoituksena on auttaa entisiä pelaajia, jotka ovat jostain syystä joutuneet vaikeuksiin.

Osa elokuussa Oulussa pelattavan hyväntekeväisyysottelun tuotosta osa käytetään Alumnin Tukisäätiön erillisen kriisirahaston perustamiseen.

Rahastosta voidaan myöntää varoja entisten pelaajien peliuran jälkeisiin erilaisiin kriisitilanteisiin, kuten vakavan päihdeongelman ja muun terveysongelman hoitamiseen.

– Ei jääkiekkoilija mitenkään enempää joudu vaikeuksiin kuin joku muu ihminen, mutta ne tapaukset tulevat useammin julkisuuteen. Jos aletaan ottaa kuppia, siitä kirjoitetaan, Ketola toteaa.