5+1 pointtia Leijona-avauksesta: Voitto se on nihkeäkin voitto

Kolapojat pleksin takana ihmeissään. Sebastian Aho huudatti Pariisiin saapunutta suomalaisyleisöä jo parin minuutin pelin jälkeen toimittamalla kiekon verkkoon Valtteri Filppulan loistavan esityön jälkeen. Aho iski saalisti aina tärkeän avausmaalin lisäksi ottelussa myös syöttöpisteen. Kuva: HSPMM-kisojen avausottelut ovat usein olleet Leijonille lyijyä. Niin nytkin.

Vaikka Suomi hukkasi räväkän starttinsa, se otti niukan, mutta ansaitun 3–2 (2–0, 0–1, 1–1) -voiton.

Kiekkoareena kokosi kevätillan kevennykseksi peruspaketin, jonka lukemalla pystyy ottamaan osaa Leijona-keskusteluun, vaikka MM-turnauksen ei-niin-ikimuistoinen avausottelu olisi jäänyt näkemättä.

Avausvoitto

Yliräväkän avauserän jälkeiset 40 minuuttia osoittivat, ettei V-Venäjä vieläkään tarkoita Verryttely-Venäjää.

Tämän vuosikymmenen kuudesta aiemmasta kisa-avauksesta peräti kolme oli päättynyt tappioon. 

Edellisissä Saksan kisoissa 2010 (nämä kisathan huipentuvat parin viikon päästä mitalipeleihin Kölnissä) Jukka Jalosen luotsaama Suomi hävisi Tanskalle (4–1). Tappiollisen startin ovat 2010-luvulla tarjonneet miljoonapäiselle tv-yleisölle  myös Erkka Westerlundin ja Kari Jalosen luotsaamat joukkueet.

Avausvoitto on aina tärkeä, vaikka kisaformaatti on sellainen, että yhden ottelun tulos ei keikuta venettä suuntaan tai toiseen.

Maalinteko

Suomi-kiekon silmäätekevät voivat teettää Oskar Osalan 2–0-osumasta GIF-videon, joka lyödään videotykillä valkokankaalle aina, kun joku alkaa veisata vanhaa virttä säkeillä "Miksi suomalaiset eivät osaa laukoa?".

Kiekko painui kahden passin kassarin eli Kevin Lalanden kilpikäden ylänurkkaan vastustamattomasti.

Veto oli niin millintarkka, ettei kanadalais-valko-venäläisen veskarin tarvitse pelätä joutuvansa V-Venäjän autoritäärisen presidentin mustalle listalle. Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi kutsutussa valtiossa moinen ei olisi ihan mikä tahansa ripitys.

Syömähampaiden terävyys

Tärkeää oli sekin, että Leijonien syömähampaaksi suunniteltu ykkösketju onnistui. Sebastian Ahon Valtteri FIlppulan täydellisestä syötöstä laukoma maali ei ollut mikään "viime sekunneilla tyhjiin" -tyyppinen tilastomerkintä, vaan syntyi jo kahden minuutin pelin jälkeen.

"Kolmen pelintekijän ketjulta" eli Ahon, Filppulan ja Miro Aaltosen triolta odotetaan jatkossa vieläkin enemmän.

Veli-Matti Savinainen iski päätöserän 3–2-voittomaalin ylivoimalla. Tuore Suomen mestari osoitti samalla löysiksi puheiksi jo Arto Javanaisen ajoista eläneet urbaalilgendat siitä, että SM-liigan maalitykit kutistuvat maailmalla eli MM-mittelöissä nallipyssyiksi. 

Pihlströmin outo pelipaikka

Alaketjujen energialaituri Antti Pihlström pelasi perjantainakin keskushyökkääjänä. Ja vieläpä kakkosketjussa. Suomessa on satavarmasti satoja nykyisiä ja entisiä sentterejä, jotka ihmettelevät Pihlströmin pelipaikkaa. Sitä saattavat toki ihmetellä monet muutkin.

Kaiken kukkuraksi "sentteri" Pihlström ei edes kyyristynyt aloitukseen Valko-Venäjän 2–2-tasoituksessa, vaan laituri Mikko Rantanen kävi häviämässä pitkän kiekon jälkeisen oman pään aloituksen. 

Pihlströmin pelipaikkaa saattoi vielä viime viikolla pitää kevään treenipelien kevennyksenä, mutta MM-turnauksen pelipaikkoja on mahdoton pitää "Leijona-luotsien läppänä".

Toivottavasti turnaus edetessään näyttää, mikä idea oivalluksessa on.

Antti Pihlström on nähty ennennkin keskellä – tosin vain valokuvissa niin kuin tässä Sotshin olympiaturnauksessa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Marjamäen yöunet

Keskinkertaisella voittoprosentilla A-maajoukkueessa operoineelle Lauri Marjamäelle tulos oli esitystä oleellisempi. Pariisista ei haeta tyyli-, vaan sarjapisteitä – sekä paikkaa päätösviikonlopuksi Saksaan. 

Nyt tullut voitto oli nihkeän esityksenkin jälkeen voitto. Sen ansiosta some pysyy seesteisenä ja perinteinen media maltillisena.

Marjamäki on korostanut, ettei hän seuraa kisojen aikana mediaa. Se lienee totta, jos päävalmentaja niin sanoo.
Koska pelaajat kuitenkin seuraavat, voitto varmisti myös sen, ettei koutsien tarvitse miettiä, millaisiin manauksiin suojatit joutuvat twitterissä törmäämään.

+1 Maikkarin musiikkivalinnat

MM-lähetykset keräävät kotisohville tunnetusti miljoonayleisön. Koko kansaa kosiskellessa studiolähetyksissäkään ei keskitytä pelkästään pelikirjapuheeseen.

MTV istutti studioisäntä Teemu Niikon vieruskavereiksi kaksi meritoitunutta ex-päävalmentajaa. Jukka Jalosen ja Hannu Aravirran asiantuntemuksen hyödyntäminen jäi "pääkanavalla" vähän vajaaksi, mutta musiikkipuolella ei löysäilty. Koosteiden elävöittäjiksi oli löydetty todellisia arkistojen helmiä – sekä olkapäät paljaina (ja ilman ääntä) esiintynyt naisviulisti.

Levyhyllyjen tai tiedostojen kätköistä oli osattu kaivaa sellaiset aarteet kuin Martti Vainaa & Sallituttujen aineiden Pelimies ja Kikan Sukkula Venukseen. Ne olivat sellaisia löytöjä, että mihinköhän musiikkivalinnoissa vielä päädytään.